StoryEditor

Euro trpí slabou výkonnosťou Nemecka

27.05.2003, 00:00

"Euro trpí tým, že najväčšia krajina je slabým ohnivkom reťaze. Politika, ktorá toto nevidí, ohrozuje projekt," odpovedal na otázku, či euro bolo zlou ideou, hlavný ekonóm americkej investičnej banky Morgan Stanley, ktorý patrí na Wall Streete v New Yorku medzi najväčších skeptikov, keď sa hovorí o vyhliadkach svetovej ekonomiky. Problém je v tom, že sa Nemecko dostalo do peňažnej a fiškálno-politickej slepej uličky. "Motor" eurozóny trápi vysoká nezamestnanosť, fiškálny deficit, slabý hospodársky rast a hrozba deflácie.
Stefen Roach sa domnieva, že deflácia v USA nie je tak veľmi ďaleko, ako to tvrdí americká centrálna banka Fed. Šéf americkej centrálnej banky Alan Greenspan minulý týždeň podnietil nádeje na dohľadné oživenie americkej ekonomiky a zníženie úrokov nesignalizoval. Roach patrí ku kritikom politiky Fedu, ktorý podľa neho v 90. rokoch neurobil čo mal, keď došlo k špekulatívnemu zvyšovaniu cien akcií a keď tomu nezabránil. Odvtedy nie je pred hospodárskym vývojom, ale za ním. Roach sa domnieva, že sa v prípade výmennej hodnoty dolára nachádzame na začiatku jeho viacročného zostupu. V najbližších dvoch -- troch rokoch by sa jeho reálny kurz oproti hlavným svetovým menám mal znížiť o 20 %. Takáto situácia by Slovensku vyhovovala. "Nákupy surovín z Ruska, ktoré sa kótujú v amerických dolároch a ich prepracovanie prepojené s nákupmi dielcov a polofabrikátov z EÚ, ako finálne produkty končia v prevažnej miere na trhu našich najväčších európskych partnerov. Pomáhajú držať v únosných medziach nielen vývoj obchodného salda, ale vysielajú optimistické signály aj smerom ku kapitálovým trhom a ratingovému ohodnocovaniu našej ekonomiky," myslí si Peter Baláž, profesor Katedry medzinárodného obchodu Ekonomickej univerzity. Ak by však došlo k deflácii a problémom s ňou súvisiacim v Európskej únii, môžu mať veľké dosahy na Slovensko, pretože naším najvýznamnejším obchodným partnerom je eurozóna. "Prípadný pokles dynamiky rastu ekonomiky EÚ sa odzrkadlí v klesajúcom dopyte po vývoze zo Slovenska," povedal Mário Blaščák z Ľudovej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 06:54