StoryEditor

Boeing zaznamenal prvú stratu

22.04.2002, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

Bratislava, New York (bad)
Najväčší svetový výrobca komerčných lietadiel, spoločnosť Boeing, zaznamenal prvú stratu za posledných 5 rokov. Tú spôsobili hlavne slabé výsledky v kozmickej divízii. Firma oznámila za prvé tri mesiace tohto roka čistú stratu 1,25 mld. USD vrátane jednorazových nákladov na súčasne prebiehajúce akvizície. Akcie Boeingu klesli v stredu tento týždeň o 7 % a pridali sa k negatívnemu vývoju celého dňa na newyorskej burze, keď akcie firmy stratili približne polovicu zo svojich utorkových ziskov. Podľa agentúry BBC však boli investori mierne povzbudení výsledkami divízie komerčných lietadiel. Divíziu veľmi ovplyvnili udalosti z 11. septembra a v súčasnosti dosahuje štandardné výsledky.
Dôvodom poklesu hodnoty akcií mohli byť špekulácie, že Boeing sa chce zbaviť divízie komerčných lietadiel. V posledných rokoch spoločnosť veľa investuje do akvizícií vrátane akvizície satelitnej divízie spoločnosti Hughes Electronics za 3,9 mld. USD. Satelitná divízia Boeingu však dosiahla slabé výsledky v dôsledku poklesu aktivity na telekomunikačných trhoch. Výsledky tejto divízie chce Boeing vyriešiť prepúšťaním nadbytočných pracovných síl. Výnosy kozmickej divízie vzrástli za štvrťrok o 2,3 mld. USD, ale prevádzkový zisk klesol o polovicu na slabých 42 mil. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:26