StoryEditor

Rozhodnutiam musí predchádzať diskusia

03.12.2002, 23:00

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) po prijatí viacerých rozhodnutí zvyšuje od 1. januára 2003 ceny elektrickej energie a plynu. Podnikateľská aliancia Slovenska si uvedomuje potrebu postupnej liberalizácie cien elektrickej energie, ktorá je nevyhnutným predpokladom nápravy súčasného nežiaduceho stavu tohto odvetvia. Preto podporuje presun kompetencií v oblasti regulácie sieťových odvetví z vlády na nezávislý orgán, ako jeden z predpokladov prechodu v tejto závažnej problematike od politiky k odbornosti. Rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví však musia byť transparentné. Úrad by ich mal prijímať na základe dostatočných podkladov, v spolupráci so špičkovými odborníkmi, a o použitej metodike výpočtu cien by mal vo väčšej miere diskutovať s odbornou a so širokou verejnosťou. PAS do budúcnosti očakáva, že ÚRSO zvýši frekvenciu a kvalitu komunikácie s podnikateľským sektorom.
Kvalita regulácie v elektroenergetike a plynárenstve výrazne ovplyvňuje stav podnikateľského prostredia. Dôraz treba klásť na zabezpečenie čo najvyššej efektívnosti pri výrobe a distribúcii elektrickej energie a plynu a na postupný vznik konkurenčného prostredia, ktoré dokáže zabezpečiť dosiahnutie a udržiavanie optimálnej úrovne cien. Po presune regulačných kompetencií na nezávislý orgán by vláda mala naďalej niesť svoj diel zodpovednosti a prioritne riešiť otázky hospodárenia, záväzkov voči štátu a vlastníckej štruktúry výrobcov a distributérov energií. Neriešenie týchto naakumulovaných problémov by mohlo spôsobiť ďalšie deformácie. Náklady nesprávnych rozhodnutí z minulosti však, samozrejme, neponesie vláda, ktorá nedisponuje vlastnými zdrojmi, ale celá spoločnosť. PAS verí, že problém zlých investičných a iných rozhodnutí v oblasti energetiky sa stane mementom najmä pre podnikateľskú verejnosť, ktorá bude v budúcnosti v minimálne miere tolerovať poskytovanie výhod niektorým podnikateľom či odvetviam, uvedomujúc si, že dlhodobo je to prenášanie nákladov z jednej skupiny na inú.
Slovensko si nemôže dovoliť ignorovať procesy odohrávajúce sa v energetike a plynárenstve v okolitých kandidátskych krajinách a členských krajinách Európskej únie, ak sa o krátky čas má stať jej súčasťou. Preto PAS podporuje kroky, ktoré vedú na Slovensku k postupnému otváraniu trhu s elektrickou energiou a plynom. Liberalizáciu sieťových odvetví vníma ako základný predpoklad na ďalšie zlepšovanie podnikateľského prostredia na Slovensku, pričom si uvedomuje nevyhnutnosť kvalitnej regulácie v tejto oblasti.
PAS vznikla v novembri 2001. Jej zakladateľmi sú Centrum pre hospodársky rozvoj a Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. PAS sa hlási k princípom etickosti, otvorenosti, principiálnosti, solidárnosti a zákonnosti v podnikaní. Aliancia združuje podniky pôsobiace na Slovensku, ktoré ročne dosahujú tržby na úrovni 130 mld. Sk a zamestnávajú približne 40-tisíc pracovníkov. Všetky doterajšie stanoviská vydané PAS možno nájsť na internetovej stránke: www.alianciaPAS.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:11