StoryEditor

Krátke správy

18.06.2003, 00:00

Ceny zlata v pondelok vzrástli napriek poklesu eura, keď sa dolár posilnil po správe americkej centrálnej banky, ktorá naznačila oživenie ekonomiky. Na burze COMEX sa závislý vzťah medzi jednotnou menou eurozóny a zlatom mierne uvoľnil. V posledných týždňoch silné euro oproti doláru zvyšovalo dopyt po zlate, keď bol vzácny kov denominovaný v americkej mene lacnejší pre európskych investorov. Augustové dodávky žltého kovu na burze COMEX skončili v pondelok so ziskom 2,5 USD na 359,7 USD/unca. Spotová cena zlata uzatvorila na 359/359,5 USD/unca, keď piatková zatváracia úroveň bola 356,7/357,25 USD/unca. Londýnski díleri stanovili popoludní spotovú referenčnú cenu na 358,3 USD/unca. (SITA)
Ropa po piatkovom výraznom vyberaní ziskov sa posilnila. Na burze NYMEX sa zvýšili júlové dodávky čiernej suroviny o 0,53 USD na 31,18 USD za barel. Dodávky londýnskej ropy Brent na august stúpli o 0,25 USD na 26,64 USD za barel. Júlový benzín na burze NYMEX klesol o 0,0095 USD na 0,8492 USD za galón, keď trh v najbližšej budúcnosti neočakáva nárast dopytu po tejto komodite v dôsledku oživovania ekonomiky. Júlové dodávky vykurovacieho oleja, naopak, nasledovali vývoj cien surovej ropy, keď vzrástli o 0,0017 USD na 0,7439 USD za galón. (SITA)
Maďarský kontrolný úrad dohliadajúci nad vývojom finančného trhu (PSZAF) včera udelil pokuty dvom najväčším akcionárom spoločnosti Pannonplast za porušenie pravidiel pri získavaní kontroly v tejto maďarskej spoločnosti. PSZAF pokutoval spoločnosť Britton Kft, ktorá je maďarskou pobočkou americkej firmy Britton Interinvest Limited Liability Co., celkovou sumou 6 miliónov HUF a spoločnosť Pevdi Kft sumou 5,5 milióna HUF. PSZAF takisto obom firmám prikázal, aby zverejnili veľkosť celkového podielu v spoločnosti Pannonplast. (TASR)
Index spotrebiteľských cien (CPI) Spojených štátov amerických v máji medzimesačne stagnoval po aprílovom znížení o 0,3 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Po vylúčení volatílnych cien potravín a energie ukazovateľ CPI medzimesačne stúpol o 0,3 % po aprílovej stagnácii. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali zníženie indexu CPI o 0,1 %, pričom rast jadrovej inflácie odhadli na 0,1 %. Májovú jadrovú infláciu v USA, ktorá nezahŕňa volatílne ceny potravín a energie, zdvihli vyššie náklady na bývanie, ktoré stúpli o 0,6 %. Z uvedených údajov vyplýva, že obavy z deflácie by mohli trochu poľaviť. (SITA)
Významnejšie oslabenie akcií Českého Telecomu i Unipetrolu, korigované iba miernejším posilnením účastín Erste Bank, stiahlo oba akciové indexy Burzy cenných papierov Praha na nižšie hodnoty. Hlavný PX 50 stratil 0,49 % na 552,6 bodu, užší PX-D klesol len mierne o 0,08 % na 1 375,3 bodu. Celkový finančný objem obchodov na pražskej burze dosiahol takmer 8,782 miliardy Kč. Akcie sa zobchodovali v objeme 2,213 miliardy Kč a dlhopisy v sume 6,569 miliardy Kč. (TASR)
Japonsko bude musieť minimálne zdvojnásobiť terajšiu 5-percentnú spotrebnú daň, čím ešte viac zaťaží najmä dôchodkovú populáciu krajiny. Zvýšenie dane privíta hlavne japonské ministerstvo financií, ktoré už dávnejšie bojuje o jeho realizáciu. Týmto krokom zamýšľa pokryť rastúce náklady na sociálne zabezpečenie a aspoň čiastočne kompenzovať rozširujúci sa fiškálny deficit. Naposledy bola uvedená daň zvýšená z 3 % na terajších 5 % v roku 1997. Tento krok vyvolal ostrú kritiku a vtedajší japonský premiér sa musel vzdať svojho úradu. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:17