StoryEditor

Čierna diera v bývalom IF VÚB Kupón

14.06.2004, 00:00
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic pozastavil výkon funkcie dvom sudkyniam Krajského súdu v Bratislave. Požaduje ich odvolanie z funkcie sudcu. Podal aj návrh, aby sa voči šiestim sudcom začalo disciplinárne konanie.

Za tretiu vlnu privatizácie označil minister spravodlivosti Daniel Lipšic systém, pri ktorom možno získať majetok vďaka zneužitému konkurzu. Spomenul v tejto súvislosti majetok za miliardy korún. Ako? Ekonomicky silná skupina najskôr nájde firmu, ktorá má veľký majetok. Umelo - cez svoju účelovú spoločnosť - dosiahne vyhlásenie konkurzu. Vyberie si z úzkeho okruhu správcov, na ktorých má vplyv. Dosiahne, že je jeden z nich je ustanovený mimo poradia. Ten potom organizuje predaj majetku spôsobom, ktorý tejto firme vyhovuje. Tak opísal Lipšic tento "systém".
Šiesti sudcovia Krajského súdu v Bratislave sú podozriví okrem iného práve aj z toho, že ustanovovali správcov konkurzných podstát mimo poradia v rozpore so zákonom o konkurze a vyrovnaní. "Je to možné vďaka koordinovanej spolupráci medzi týmito skupinami podnikateľov, správcami a niektorými sudcami," vysvetlil Lipšic pre TASR. Jednou z takýchto firiem je akciová spoločnosť Istrofin, právny nástupca investičného fondu VÚB Kupón.
Dôvod na konkurz. Istrofin kúpil pohľadávky od firmy Orman LLC. Kúpna cena za pohľadávky v nominálnej hodnote 528 mil. Sk bola určená na 220 mil. Sk. Istrofin zaplatil 65,7 mil. Sk a 154 mil. Sk zostal dlžný. Orman LLC po prijatí platby 25. novembra podáva návrh na konkurz Istrofinu, a. s. Už o týždeň, 3. decembra, žiada konkurznú sudkyňu JUDr. Blaženu H., aby za predbežného správcu konkurznej podstaty ustanovila JUDr. Karola Kovára, advokáta so sídlom na Vajnorskej 8/A, 831 04 Bratislava. Je to kľúčová adresa pre celú kauzu konkurzu Istrofinu.
Promptný súd. Blažena H. 11. decembra žiada predsedníčku krajského súdu o súhlas s vymenovaním predbežného správcu mimo poradia. Tu je príklad neštandardného procesu, o ktorom hovoril minister Lipšic. Blažena H. tvrdila, že v prípade Orman LLC ide o najväčšieho veriteľa. To však nemôže vedieť ani ona, ani iný konkurzný sudca do chvíle, kým všetci veritelia nepodajú svoje prihlášky v konkurznom konaní. Predsedníčka krajského súdu so žiadosťou 16. decembra súhlasila.
Udalosti nabrali spád. Konkurzná sudkyňa Blažena H. vymenovala mimo poradia predbežného správcu JUDr. Karola Kovára 27. januára 2004. Predstavenstvo odovzdalo 20. februára podklady predbežnému správcovi. Ten už 23. februára predložil na súd správu a požiadal o vyhlásenie konkurzu.
Rovnaká adresa? Predbežný správca používa e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., čo poukazuje na skutočnosť, že používa takú istú konštrukciu internetovej adresy ako JUDr. Peter Kubík - Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., ktorý zastupoval predstavenstvo Istrofinu na valných zhromaždeniach firmy a firmu zastupuje teraz ako úpadcu.
Kde sú peniaze? Nezaplatená suma za pohľadávky nie je jediný dôvod na konkurz Istrofinu. Ďalším je to, že predseda jeho predstavenstva Peter Benovič podpísal k 31. decembru 2003 stopercentnú opravnú položku na investíciu v majetku spoločnosti vo výške 2,2 mld. Sk. To znamená, že takouto účtovnou operáciou túto sumu z majetku firmy vlastne odpísal. Majetok Istrofinu v hodnote 2,2 mld. Sk tak od konca minulého roka neexistuje. Tieto peniaze totiž v podobe vkladov a akcií v čase, keď bývalý fond VÚB Kupón, neskôr transformovaný na Istrofin kontrolovala Penta Group, vložil Istrofin do firmy Istrofin International Ltd., založenej na Jersey. Táto investícia tvorila 85 % majetku Istrofinu.
To, že existuje stopercentná opravná položka, znamená, že Istrofin buď nemá akcie dcérskej firmy registrovanej na ostrovnom štáte Jersey podliehajúcom správe Veľkej Británie, alebo že si niekto privlastnil peniaze firmy Istrofin International Ltd. Znamená to aj to, že v najväčšom investičnom privatizačnom fonde v bývalom Česko-Slovensku je najväčšia čierna diera. Zostáva už len nájsť peniaze. Nie nezaujímavé je, že firma Orman LLC sídli na tej istej adrese ako účastník konkurzu na firmu Skloobal Nemšová, firma INEXA LLC so sídlom 910 VT RT, 14N, East Montpelier, 05651, štát Vermont, USA. INEXA sa zúčastnila na konkurze spolu s firmou Penta Investment Ltd. To už je však iný príbeh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:10