StoryEditor

Umiestnenie reproduktorov domáceho kina

27.11.2002, 23:00

Existuje niekoľko základných pravidiel na rozmiestnenie reprosústav, ktoré však v konečnom dôsledku nemusia mať absolútnu platnosť.
Oprimálne rozmiestnenie reproduktorov domáceho kina tvorí polovicu úspechu jeho ozvučenia. Dosiahnuť optimum nie je jednoduché, tak ako nie je jednoduché šírenie zvuku v priestore. Dochádza k početným odrazom a interferenciám, čo má za následok značnú deformáciu zvuku. Ideálny prípad domáceho kina je špeciálne navrhnutá miestnosť, v ktorej reprosústavy rozmiestni odborník. V praxi je takýto príklad len ťažko realizovateľný a reproduktory sa rozmiestňujú podľa overených zásad.
Predný pár reprosústav neumiestňujeme do rohov miestností, ich zvuk bude potom výrazne basový. Mali by byť umiestnené v rovnakej vzdialenosti od televízneho prijímača, zadnej i oboch bočných stien. Ich vzdialenosť od televízora je podmienená veľkosťou obrazovky, optimálnu polohu nájdeme však experimentovaním. Niekedy dosiahneme optimálny výsledok aj malou zmenou, napríklad natočením reprosústav o pár centimetrov smerom k divákovi môžu nastať veľké rozdiely v počutí zvuku.
Centrálny reproduktor sa často podceňuje, on však prenáša podstatnú časť zvukovej informácie, preto nie je namieste šetriť na tejto časti domáceho kina. Požiadavka na centrálny reproduktor je umiestniť ho čo najbližšie k stredu obrazovky.
Najväčším problémom býva umiestnenie zadných -- efektových reproduktorov. Máme dve možnosti -- umiestniť ich priamo na zadnú stenu alebo na bočné steny miestnosti. Ďalšou možnosťou je umiestnenie na stojany, na nábytok a podobne. Opäť platí, že pri umiestnení do rohov bude posilnená basová zložka. Pokiaľ pociťujeme výrazný nedostatok basov, uvažujme o kúpe špeciálneho basového reproduktora -- subwoofera, ktorý prenáša iba hlboké kmitočty. Jeho umiestnenie je pesne určené, pretože človek nevie určiť zdroj hlbokých kmitočtov. Môže byť, napríklad, pod sedačkou alebo súčasťou konferenčného stolíka. Správny audiofil si zaobstará dva subwoofery a umiestni ich vedľa hlavných reprosústav.
Tieto odporúčania sú však iba základné fakty, každá miestnosť má iný odraz zvuku, iné rozmery, tvary, rozličné koeficienty odrážania jednotlivých plôch v miestnosti, preto nájsť vhodné miesto pre reproduktory možno iba experimentovaním.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 18:30