StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

28.02.2002, 23:00

Der Standard
Odloženie rozšírenia Európskej únie by spomalilo hospodársky rast v Rakúsku o 0,13 percenta ročne a stálo by 1 300 pracovných miest. Kandidátske krajiny by však išli do EÚ hospodársky silnejšie. K tomuto záveru prišiel Výskumný ústav hospodárstva (Wifo). Náklady za vývoz za súčasného stavu a podmienok predstavujú 470 miliónov eur. Negatívne efekty nerozšírenia EÚ sú vysoké, uvádza šéf Obchodnej komory Christoph Leitl. Aj Združenie priemyselníkov zostavilo koncom minulého roku podobnú štúdiu. Maďarsko a Poľsko by na jej základe získalo rozšírením EÚ až jednopercentný nárast hospodárstva. (Odloženie rozšírenia EÚ by poškodilo domáce hospodárstvo, 28. 2.)
Frankfurter Rundschau
Európska únia má šancu stať sa veľmocou. Konventom, ktorý sa otvára, môže získať nový politický formát. Ten by mohol navždy zmeniť štruktúry EÚ. Politický úspech konventu bude závisieť od toho, či sa predstavitelia krajín navzájom dohodnú a či výsledok nebude len zlý kompromis. Konventom sa vypustil džin z fľaše a nikto ho už nemôže vrátiť späť. (Pokrok ako náhoda, Martin Winter, 28. 2.)
Lidové noviny
Páchateľa, ktorý môže za bujnejúci nový nacionalizmus v strednej Európe, nie je ľahké odhaliť. Asi ich bolo viac a Pandorinu skrinku otvorili spoločne. Hľadať pôvodcu niekde v okolí Temelínu je možné, ale určite to nebude jediný faktor. Aj v deväťdesiatych rokoch dochádzalo k verbálnym únikom; rozdiel bol len v tom, že svet ich ignoroval. Provokovať Brusel štýlom profesora Klausa je riskantné; tých pár hlasov v českých voľbách za to nestojí. (Pandorina skrinka je dokorán, Jiří Loewy, 28.2.)
Guardian
Správa, že Maďarsko zrušilo plánovaný summit krajín strednej Európy, je len jednou z nedávnych epizód dlhej európskej ságy siahajúcej do čias druhej svetovej vojny. "Československých" lídrov nahnevali výzvy maďarského premiéra Viktora Orbána na zrušenie povojnových Benešových dekrétov. Všetky tri zainteresované krajiny pritom čakajú voľby. A preto nepochybne ide o uspokojenie voličov. (Liečenie historických rán, Kate Connolly, 28. 2)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:56