StoryEditor

Rakúšania majú viac majetku

30.10.2003, 23:00

Rakúšania v dôsledku pretrvávajúcej nepriaznivej hospodárskej situácie oveľa viac sporia. Podľa centrálnej banky do konca roka dosiahnu úspory celkovo 300 mld. eur, čiže 37 tis. eur na obyvateľa, resp. 85 tis. eur na domácnosť. Miera úspor vo forme finančných produktov sa medziročne zvýši zo 7,4 na 7,8 %. Trend vo vývoji úspor sa pohybuje smerom ku krátkodobejším formám, hoci súbežne s ním silnie význam súkromného dôchodkového zabezpečenia.
Podľa informácií denníka Die Presse v polovici tohto roka dosiahol finančný majetok domácností 295 mld. eur, čiže 2,5-násobok disponibilného ročného príjmu. Finančný majetok sa v danom období medziročne zvýšil o 7,5 mld. eur, z čoho 6,5 mld. predstavujú "nové" peniaze a zvyšok súvisí s rastom kurzov na akciových trhoch. Domácnosti vlani zdanili približne 12 mld. eur, v tomto roku banka očakáva 13 až 14 mld. eur. Kým v Rakúsku 56 % majetku tvoria hotovosť a vklady, v Nemecku je to 37 %. Naproti tomu Rakúšania majú v cenných papieroch 22 % svojho majetku a 21 % v poisťovacích produktoch, Nemci si do cenných papierov ukladajú 32 % majetku a do poistenia 31 %.
"Rakúšan je ľahostajný k akciám a nemá rád riziko. Štátna podpora ho však dokáže prebudiť," charakterizuje obyvateľov susednej krajiny guvernér centrálnej banky Peter Zöllner. Podľa jeho slov však vďaka tomuto postoju prežili prepad búrz. Vzhľadom na zadlženie rakúskych domácností na konci 1. polroka na úrovni asi 90 mld. eur, čiže asi 60 % disponibilného ročného príjmu, banka vyčíslila čistý majetok na 205 mld. eur. V Nemecku v dôsledku vysokého podielu akcií na súkromnom majetku a následnému rastu dlhov kleslo peňažné vlastníctvo domácností z 3,7 bil. eur na 2,1 bil. eur. Zadlženie domácností v Nemecku dosahuje 87 %.
Domácnosti v 1. polroku čerpali nové úvery v objeme 1,8 mld. eur v porovnaní s 2,1 mld. eur v rovnakom období minulého roka. V rovnakom období vzrástol podiel úverov v zahraničnej mene: tri zo štyroch úverov boli vo švajčiarskych frankoch a jenoch. Vzhľadom na posilnenie eura oproti obom menám sa zadlženie účtovne znížilo o 1,3 mld. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:39