StoryEditor

Ďalšie zbohom kapitálovému trhu

06.07.2004, 00:00
Akcionári dvoch významných slovenských akciových spoločností obchodovaných na Burze cenných papierov v Bratislave sa v minulom týždni rozhodovali o tom, či sa akcie ich spoločností stanú neverejne obchodovateľnými.

Akcionári dvoch významných slovenských akciových spoločností obchodovaných na Burze cenných papierov v Bratislave sa v minulom týždni rozhodovali o tom, či sa akcie ich spoločnosti stanú neverejne obchodovateľnými. V prípade spoločnosti Grafobal Skalica akcionári rozhodli o stiahnutí akcií z burzového parketu, akcionári spoločnosti SES Tlmače predložený návrh na stiahnutie akcií z burzy neschválili. V prvom polroku na základe rozhodnutia akcionárov o skončení obchodovania však odišlo z burzy už 22 akciových spoločností. V tom istom období na trh burzy prišli len štyri emisie majetkových cenných papierov. V jednom prípade však išlo o emisiu akcií zo zvýšenia základného imania, takže nové spoločnosti sa na burze objavili len tri. Nepomer medzi odchádzajúcimi a prichádzajúcimi spoločnosťami na burzový parket pretrváva už niekoľko rokov. Na parkete tak ubúdajú akciové spoločnosti a táto skutočnosť len ďalej zvýrazňuje charakteristiku slovenského burzového trhu ako dlhopisového trhu.
V prvom polroku sa ukončilo na burze obchodovanie so štrnástimi dlhopismi, z toho desať bolo štátnych. V tom istom období sa začalo obchodovať s piatimi novými emisiami štátnych dlhopisov a so siedmimi emisiami záložných hypotekárnych listov. Na základe týchto údajov môžeme charakteristiku trhu ako dlhopisového doplniť aj o prívlastok štátnodlhopisový. Likviditu trhu v  segmente dlhových cenných papierov v prvom polroku, okrem štátnych dlhopisov, zvýšili len hypotekárne záložné listy, nepribudol žiadny podnikový dlhopis.
Možno konštatovať, že slovenské firmy nemajú záujem o verejnú obchodovateľnosť svojich akcií na domácej burze ani o financovanie svojich aktivít cez domáci kapitálový trh. Popri niekoľkoročnom pretrvávajúcom hodnotení nášho kapitálového trhu ako trhu s nízkou likviditou, neplniaceho si svoje základné funkcie, tak možno po prvom polroku tohto roku pridať aj dôvetok, že jeho postavenie sa z hľadiska plnenia si základných funkcií len zhoršuje. Pri narastajúcej globálnej konkurencii dodávateľov finančných služieb, vrátane organizátorov kapitálových trhov, sa tak čoraz viac do popredia tlačí otázka budúcnosti burzy na Slovensku. Tej okrem nezáujmu emitentov v poslednom čase výrazne priťažili aj problémy s novým systémom Centrálneho depozitára cenných papierov SR. Podľa názoru odborníkov je globalizácia finančných trhov v poslednom období v najväčšej miere podporovaná práve technologickou revolúciou vo výpočtovej a telekomunikačnej technike. Namiesto rozvoja a zavádzania týchto technológií aj u nás sme po minulom týždni len svedkami ďalšej eskalácie napätia medzi centrálnym depozitárom a členmi depozitára v otázke zavedenia nového systému do praxe. Pretrvávajúci spor len pridáva ďalší problém na náš kapitálový trh a potenciálnych emitentov, či už akcií alebo dlhopisov, len podporuje v ich rozhodnutí povedať mu zbohom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:48