StoryEditor

Reštitúcie môžu zbrzdiť investičné zámery

01.12.2003, 23:00
Odborníci poukazujú na možnosť, že dodatočné otvorenie reštitúcií vyvolá neistotu v právnych vzťahoch týkajúcich sa pôdy prinajmenšom počas budúceho roka.
Odborníci poukazujú na možnosť, že dodatočné otvorenie reštitúcií vyvolá neistotu v právnych vzťahoch týkajúcich sa pôdy prinajmenšom počas budúceho roka. S povinnosťou vrátiť pozemky sa totiž podľa zákona spája požiadavka, že štát alebo právnické osoby, ktoré vyvlastnené pozemky spravujú, ich nesmú previesť na iného ako oprávneného vlastníka odo dňa účinnosti tohto zákona, čiže od 1. januára 2004. Ak by previedli vlastníctvo na iného, než oprávneného vlastníka, takýto úkon bude neplatný.
Na Slovensku je 578 535 hektárov pôdy nezistených vlastníkov. Vzhľadom na rozdrobenosť pozemkového vlastníctva je pravdepodobné, že tento predpis prinajmenšom zbrzdí mnoho investičných zámerov. Až v priebehu roku 2005 bude jasné, o ktoré pozemky sa nikto neprihlásil. Tie potom prejdú do vlastníctva štátu a po uplynutí ročnej lehoty do vlastníctva obcí.

Predpokladané náklady
Navracanie pôdy je pre vlastníka oslobodené od daní a poplatkov. V dôvodovej správe k novému reštitučnému zákonu uvádza ministerstvo pôdohospodárstva, že na základe výsledkov navracania pozemkov podľa zákona č. 229 z roku 1991 možno predpokladať objem štátnych prostriedkov potrebných na obnovenie reštitúcií. Náklady na znalecké posudky a geometrické plány dosiahnu 772 miliónov Sk a na finančné náhrady za nevydávané pozemky bude potrebných ďalších 160 miliónov. Pokiaľ sa splní predpoklad ministerstva a celkovo bude pre žiadateľov z roku 2004 vydaných asi 64-tisíc hektárov v hodnote 2, 4 miliardy korún, príde štát podľa dôvodovej správy ministerstva pôdohospodárstva celkovo o hodnotu majetku 3,364 miliardy Sk.

Nebude dosť času či peňazí?
Nápor žiadateľov však môže byť pri vidine európskych dotácií na pôdu aj oveľa väčší. Každý hektár primerane udržiavanej - aj neobrobenej - poľnohospodárskej pôdy totiž môže priniesť vlastníkovi rentu v podobe priamych platieb. Ako nápor nových žiadateľov o navrátenie pozemkov zvládnu úradníci? Nie je rok veľmi krátky čas na predkladanie žiadostí pre ľudí, ktorí majú za úlohu v rozličných archívoch vypátrať údaje a dokumenty k svojim pozemkom?
Predseda parlamentného pôdohospodárskeho výboru Miroslav Maxon si síce nemyslí, že rok je krátke obdobie na doloženie žiadosti, ale vraví, že problém predstavuje nedostatok financií: "Keď sa už reštitúcie opäť otvorili, mali sa tomu prispôsobiť aj zdroje v rozpočtovej kapitole ministerstva pôdohospodárstva a Úradu geodézie, kartografie a katastra. Okrem Slovenského pozemkového fondu, Úradu geodézie, kartografie a katastra a obvodných pozemkových úradov sú v tomto prípade veľmi dôležité aj súdy. Takmer vo všetkých prípadoch budú totiž potrebné náhradné dedičské konania. Kto má skúsenosti so štandardným dedičským konaním vie, že takéto konanie trvá možno pol či trištvrte a niekedy aj dva roky," zdôraznil Maxon.

Sídla a pôsobnosť obvodných pozemkových úradov
OPÚ pôsobnosť v okresoch
Bratislava  Bratislava I - V
Malacky Malacky
Senec Pezinok
  Senec
Trnava Trnava
  Hlohovec
  Piešťany
Dunajská Streda Dunajská Streda
Galanta Galanta
Senica Senica
  Skalica
Trenčín Trenčín
  Bánovce n/Bebravou
Považská Bystrica Považská Bystrica
  Púchov
  Ilava
Nové Mesto n/V. Nové Mesto N/V.
  Myjava
Prievidza Prievidza
  Partizánske
Topoľčany Topoľčany
Nové Zámky Nové Zámky
  Šaľa
Nitra Nitra
  Zlaté Moravce
Komárno Komárno
Levice Levice
Čadca Čadca
  Kysucké Nové Mesto
Žilina Žilina
  Bytča
Námestovo Dolný Kubín
  Námestovo
  Tvrdošín
Martin Martin
  Turčianske Teplice
Liptovský Mikuláš Liptovský Mikuláš
Ružomberok Ružomberok
Banská Bystrica Banská Bystrica
Brezno Brezno
Žiar n/Hronom Žiar n/Hronom
  Žarnovica
  Banská Štiavnica
Zvolen Zvolen
  Krupina
  Detva
Veľký Krtíš Veľký Krtíš
Lučenec Lučenec
  Poltár
Rimavská Sobota Rimavská Sobota
Revúca Revúca
Poprad Poprad
  Levoča
Prešov Prešov
  Sabinov
Bardejov Bardejov
Stropkov Stropkov
  Svidník
Humenné Humenné
  Snina
  Medzilaborce
Stará Ľubovňa Stará Ľubovňa
Kežmarok Kežmarok
Vranov n/Topľou Vranov n/Topľou
Michalovce Michalovce
  Sobrance
Trebišov Trebišov
Košice - mesto Košice I - IV
Košice - okolie Košice - okolie
Spišská Nová Ves Spišská Nová Ves
  Gelnica
Rožňava Rožňava
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 07:38