StoryEditor

Budúcnosť v automobilovom priemysle

23.03.2003, 23:00

Prvá prešovská nástrojáreň, bývalá divízia koncernového podniku Křižík, dnes patrí k popredným slovenským producentom foriem pre automobilový a elektrotechnický priemysel vrátane bielej techniky. Prostredníctvom zväčša českých sprostredkovateľov spoločnosť dodáva tovar najmä pre automobilky Volkswagen, Volvo, Fiat, Ford a Škoda Auto.
Podľa informácie riaditeľa Štefana Dzurendu pevné uchytenie sa na trhoch kooperujúcich s elektrotechnickým a automobilovým priemyslom patrí k prioritným cieľom podniku. Už v súčasnosti viac ako 50 % z celkového obratu predstavuje práve táto výroba. "Automobilový priemysel tvorí serióznu odbytovú základňu a po vstupe novej automobilky sa značne rozšíri trhový segment pre slovenských výrobcov," konštatoval Š. Dzurenda.
Okrem výroby foriem pre automobilky firma pokračuje aj v pôvodnej produkcii špeciálneho náradia. V jej výrobnom programe dominuje výroba vstrekovacích foriem pre termoplasty, ďalej lisovacieho náradia, foriem pre termosety, hliník a zliatiny, ako aj montážnych a kontrolných prípravkov. Výlisky z foriem a nástrojov z Prešova sa prostredníctvom odberateľov priamo alebo nepriamo aplikujú v zostavách takých výrobcov, ako je Xerox, Whirlpool, Siemens alebo Křížik. Z tohto dôvodu investície do modernizácie technológií a softvérového vybavenia dosahujú ročne asi 20 % z obratu 1. prešovskej nástrojárne.
"Poskytujeme ucelenú ponuku na výrobu náradia, ale aj jeho následné prevádzkovanie v zmysle zabezpečenia sériovej výroby náhradných dielcov," zdôraznil Š. Dzurenda. V snahe poskytnúť odberateľom komplexnú ponuku uzatvorila prešovská firma dohodu o strategickej spolupráci s firmou LPH Vranov nad Topľou, výrobcom plastových dielcov pre ďalšiu montáž podzostáv. Táto spoločnosť v súčasnosti pracuje na tom, aby sa v budúcnosti stala dodávateľom pre PSA Peugeot Citroën. Podľa generálneho riaditeľa vranovskej firmy Alexandra Ivána v prípade získania objednávok pre túto automobilku výrobu foriem bude realizovať 1. prešovská nástrojáreň.
Vybrané ekonomické ukazovatele 1. prešovskej nástrojárne

Vývoj obratu (mil. Sk) Počet zamestnancov Produktivita práce tis. Sk/zam.
2000 22 68 324
2001 26 64 406
2002 29 61 476
2003 * 33,5 58 578

* Predpoklad


Zdroj: 1. prešovská nástrojáreň

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:36