StoryEditor

Najčastejšie otázky

21.12.2003, 23:00
Neporuším zákon, ak 10- a 20-halierové mince neodovzdám a budem ich požičiavať vo svojej reštaurácii zákazníkom pri hre mariášu?
- Nie, mince môže občan používať aj naďalej, nie však pri platení za tovar a služby. Občan týmto neporuší žiadny právny predpis.

Môže obchodník odmietnuť prijať drobné mince pri platení tesne pred ich zrušením? Napríklad, ak mu ich budem chcieť dať väčšie množstvo?
- Obchodník nemôže odmietnuť prijať mince ani v takom prípade. Právo odmietnuť platbu má len v prípade, ak občan zaplatí viac ako 20 mincami rovnakej nominálnej hodnoty alebo 30 mincami s rôznymi nominálnymi hodnotami.

Som majiteľ predajne so spotrebným tovarom. Môžem prijímať 10- a 20-halierové mince aj po skončení ich platnosti?
- Áno, majiteľ môže prijímať uvedené mince aj po skončení ich platnosti, avšak len do termínu, do ktorého bude ich možné vymieňať v komerčných bankách a v Národnej banke Slovenska. Majiteľ však bude prijímať neplatné peniaze, ktorých výmenu za platné bankovky a mince bude znášať na vlastné náklady.

Čo urobí NBS s drobnými mincami, ktoré stiahne z obehu?
- Dá mince mechanicky znehodnotiť, aby sa nedali ďalej používať v hotovostnom peňažnom obehu, a získaný materiál predá.

Uvažuje NBS v blízkej budúcnosti aj o stiahnutí 50-halierových mincí?
- Päťdesiathalierové mince budú platiť aj naďalej, vzhľadom na to, že ich reálna hodnota je ešte stále pomerne vysoká v porovnaní s nominálnou. V budúcnosti chceme vstúpiť do menovej únie, teda prijať euro, a 50 halierov v prepočte približne zodpovedá najmenšej eurominci - jednému centu.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 05:24