StoryEditor

Ropa v New Yorku sa mierne posilňuje

22.06.2004, 00:00
Uplynulý týždeň sa obchodovanie s ropou na burze v New Yorku nieslo v pokojnom duchu bez prudkých výkyvov. Cena čierneho zlata sa pohybovala v obchodnom pásme 36,90 až 38,80 dolára za barel.

Uplynulý týždeň sa obchodovanie s ropou na burze v New Yorku nieslo v pokojnom duchu bez prudkých výkyvov. Cena čierneho zlata sa pohybovala v obchodnom pásme 36,90 až 38,80 dolára za barel.
V pondelok cena čierneho zlata mierne klesla. Trh sa síce otvoril 5 centov nad 38-dolárovou hranicou a v priebehu dňa dosiahol maximum 38,4 dolára, v závere obchodovania sa však oslabil a po otestovaní denného dna 37,45 zatvoril na úrovni 37,59 dolára za barel. Ropa sa oslabila najmä pod vplyvom ukončenia štrajku v Nigérii. Štrajk bol ukončený už po troch dňoch a väčšina analytikov predpokladá, že nebude mať výraznejší dosah na výšku exportu ropy z tejto africkej krajiny. Pokles cien je však limitovaný novou vlnou násilia na Strednom východe. V utorok cena ropy na hlavných svetových burzách pokračovala v poklese. Dôvodom na oslabovanie bola hlavne vysoká ponuka ropy od hlavných producentov, ktorá sa pravdepodobne prejaví v ďalšom náraste zásob v Spojených štátoch. Prezident OPEC-u vyzval ostatné producentské krajiny stojace mimo kartelu, aby sa pridali k zvýšeniu ťažby ropy a zabránili tak ďalšiemu rastu cien tejto strategickej komodity. Nestabilná politická situácia na Blízkom východe spolu so stálou hrozbou teroristických útokov na ropnú infraštruktúru však bránia výraznejšiemu posunu ceny ropy smerom dole. Práve uvedené udalosti udržujú cenu čierneho zlata o niekoľko dolárov vyššie, čo analytici promptne nazvali rizikovou prirážkou. Situáciu ovplyvňovala aj hrozba štrajku odborov v Nórsku, ktorý bol avizovaný na záver týždňa. Trh sa otvoril v utorok na úrovni 38,30 odkiaľ sa krátko posilnil o 10 centov. Na tejto úrovni získali prevahu pesimistické nálady a cena ropy klesala až k dennému minimu 36,90 dolára za barel, odkiaľ sa odrazila k zatváracej úrovni 37,19 dolára za barel.
V stredu bolo obchodovanie s ropou rozkolísané. Dôvodom boli opakované bombové útoky na juhoiracký ropovod. Z juhoirackých terminálov sa exportuje skoro 90 % irackej produkcie, preto zastavenie nakladania ropy výrazne obmedzilo export ropy z tejto krajiny. Na druhej stane analytici očakávali zverejnenie ďalšieho nárastu zásob ropy v Spojených štátoch. Zásoby ropy v USA síce vzrástli o 800 000 barelov, bol to však menší nárast ako sa očakávalo. Obchodná seansa prebiehala v pokojnom duchu a ropa sa postupne posilňovala.
Hlavnou podporou rastu cien je aj naďalej sa zvyšujúce napätie v Iraku, ktoré sa pred odovzdaním politickej moci dočasnej vlády stupňuje. Nová vlna nákupov sa na trhu objavila po tom, ako vyše 200 pracovníkov v Nórsku vstúpilo do avizovaného štrajku. Tieto faktory podporujú obavy obchodníkov z možného nedostatku ropy. Vo štvrtok sa ropa posilnila o 1,14 dolára oproti zatváracej cene z predchádzajúceho dňa, čo predstavuje rozdiel 1 140 dolárov na jednom futures kontrakte. Trh uzatvoril na úrovni 38,46. V piatok 18. 6. ropa otvorila len o 1 cent nižšie a v priebehu dňa sa posilnila na denné maximum 38,8. Odtiaľ sa v závere obchodovania skorigovala k týždennej zatváracej cene 38,75 dolára za barel.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 12:13