StoryEditor

Konkurz na Želbu Sideritu pomohol

20.11.2002, 23:00

Po šiestich mesiacoch od vyhlásenia konkurzu na Želbu, a. s., Spišská Nová Ves, hospodári bývalý kľúčový závod spoločnosti Siderit Nižná Slaná s miernym ziskom. HN o tom informoval ekonomický námestník Sideritu Ondrej Bolaček. Zlepšenie situácie je podľa jeho slov citeľné najmä od septembra. "Konkurz firme rozviazal ruky a dal šancu na prežitie," povedal. Ako uviedol riaditeľ závodu Ján Oravec, napriek strachu z konkurzu sa produkcia postupne rozbehla.
Siderit opäť ťaží železnú rudu, vyrába koncentrát i vysokopecné pelety. Cenou za približne tretinový pokles produkcie a výkonov bolo prepustenie 280 zamestnancov. V súčasnosti ich v závode pracuje okolo 680. Ďalšie prepúšťanie podľa vyjadrenia správkyne konkurznej podstaty Zuzany Kollárovej nehrozí. Siderit by mal tento rok vyťažiť približne 700 tis. ton rudy, vyrobiť okolo 500 tis. ton koncentrátu a 350 tis. ton peliet. Hlavným odberateľom podniku je spoločnosť U.S. Steel Košice, s. r. o., ktorá sa podľa zmluvy uzavretej v máji tohto roka zaviazala kupovať vysokopecné pelety z Nižnej Slanej do konca roku 2003.
"Za súčasných podmienok má firma šancu na prežitie, likvidačné však pre ňu budú nové ceny zemného plynu," zdôraznil O. Bolaček. Siderit patrí medzi najväčších odberateľov plynu na Slovensku, pričom energetické vstupy závodu tvoria asi 40 % jeho nákladov. Ročná spotreba plynu klesla v posledných rokoch zo 60 mil. na 40 mil. m3, čo však pri súčasných cenách predstavuje ročne stále okolo 300 mil. Sk. Táto situácia odrádza i potenciálnych kupcov, ktorí sa zaujímajú o fabriku. Pokiaľ by Siderit získali noví majitelia, manažment nevylučuje aktualizáciu projektov reinžinieringu a žiadosti o štátnu pomoc. "Štát by mal zaujať jasné stanovisko, či chce Siderit, pôsobiaci v regióne s vyše 30-percentnou nezamestnanosťou, podporiť alebo nie. Mohol by to urobiť i prostredníctvom daňových úľav, keď ich môže poskytovať iným súkromným spoločnostiam," naznačil O. Bolaček.
Tento týždeň sa uskutoční prvé kolo verejného ponukového konania na predaj majetku Želby. Jeho hodnota je podľa znaleckých posudkov 284 mil. Sk, pokiaľ by záujemca kúpil firmu ako celok. Druhou možnosťou je odkúpenie odštepných závodov v Švábovciach, Rudňanoch a Nižnej Slanej jednotlivo, v takom prípade by bola celková cena dvojnásobná. V prípade Sideritu je to okolo 100 mil. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:23