StoryEditor

Chcete previerku? Stojí milióny

08.11.2004, 23:00
Na Slovensku má čoraz viac firiem záujem o bezpečnostnú previerku, ktorá im otvorí cestu k citlivým, ale lukratívnym štátnym zákazkám. "Ten nárast je evidentný, rádovo to stúplo o 20 až 30 percent," potvrdil pre HN riaditeľ sekcie priemyselnej bezpečnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Dohányos.

Bezpečnostná previerka otvára firmám cestu k citlivým, ale lukratívnym štátnym zákazkám. Preto má o ňu záujem čoraz viac firiem. "Rast je evidentný, rádovo to stúplo o 20 až 30 percent," potvrdil pre HN riaditeľ sekcie priemyselnej bezpečnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Dohányos. Od mája môže o preverenie požiadať už aj firma. Dovtedy takúto žiadosť mohol podať iba štátny orgán, pre ktorý mala robiť zákazku. Na základe nového zákona požiadalo NBÚ o previerku priemyselnej bezpečnosti dosiaľ 84 firiem - zatiaľ ňou však úspešne prešlo iba päť.

Drahá previerka
Jednou z takýchto firiem je aj Kelcom International, a. s., z Liptovského Mikuláša, ktorá spolupracuje so šiestimi štátnymi inštitúciami v oblasti bezpečnosti objektov s vysokými rizikami. "Bezpečnostná previerka je pre firmu dosť drahý proces," povedal pre HN pracovník tejto spoločnosti Jaroslav Sivák. Okrem množstva administratívy si musela firma kvôli práci s utajovanými skutočnosťami napríklad zabezpečiť chránené priestory za niekoľko miliónov korún (trezory, špeciálne počítače, 24-hodinovú strážnu službu, kamerový systém, generátory šumu atď.). Pre zaujímavosť: jeden počítač, na ktorom je možné spracúvať tajné informácie, stojí až okolo 300-tisíc Sk. Za samotné preverenie však firmy NBÚ neplatia.

Kto bude prvý?
Zo spomínaných 84 žiadateľov zatiaľ NBÚ ani v jednom prípade neskončil previerku s negatívnym verdiktom. Ak sa to však stane v budúcnosti, firma sa bude môcť odvolať na novozriadenú parlamentnú komisiu. Aké sú bezpečnostné riziká, s ktorými by firmy mohli mať problémy a ktoré im znemožnia prístup k utajovaných skutočnostiam? "Nesolventnosť, neplatenie faktúr či sociálneho, zlá ekonomická povesť firmy," avizuje šéf komisie Roman Vavrík. Neočakáva však, že by v porovnaní s minulosťou narástol počet spoločností, ktoré nedostanú potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti. Zo zhruba 200 žiadostí, ktoré pred 1. májom NBÚ adresovali ešte štátne orgány, neudelil úrad previerku 20 firmám.

Čo zistila SIS
Pri preverovaní vychádza NBÚ aj z podkladov tajnej služby. Čo tá zistila pri "lustrácii" firiem? Slovenská informačná služba (SIS) podľa svojho hovorcu Vladimíra Šimka viackrát upozornila úrad na ekonomickú nestabilitu žiadateľov. Stáva sa aj to, že o preverenie požiada firma, na ktorú je vyhlásený konkurz. "Poukázali sme aj na podozrivé kontakty na zahraničné firmy, ktoré obchodujú s embargovanými krajinami či tovarom, alebo na kriminálne závadné osoby," uviedol Šimko pre HN. Tajná služba upozornila aj na riziká, ktoré vyplývajú z častej obmeny personálu v podniku, možnej vydierateľnosti zamestnanca firmy, alebo dokonca závislosti podnikateľa od alkoholu... "Je však na NBÚ, ako si naše zistenia vyhodnotí," dodal Šimko.

Čakajú stovky žiadostí
Firiem, ktoré pri štátnych zákazkách môžu prísť do styku s utajovanými skutočnosťami, nie je na Slovensku podľa Dohányosa až tak veľa. "Nepredpokladám, že nám ešte prídu tisíce žiadostí, bude to tak zopár stoviek," odhaduje šéf sekcie priemyselnej bezpečnosti NBÚ. Medzi doterajšími žiadateľmi prevažujú firmy, ktoré obchodujú s vojenským materiálom, ale aj stavebné či informačné spoločnosti.

Tendre a previerky v praxi
- V roku 2002 vláda odstúpila od zmluvy s firmou Kiss vo vládnom projekte tzv. veľkého Govnetu. Dôvodom boli údajné bezpečnostné riziká, na ktoré upozornil NBÚ. V tejto veci prebieha súdny spor medzi Kissom a Úradom vlády.
- Víťaz tendra na projekt personálneho systému (Persys) pre rezort obrany, firma Softip, nepredložil do dvoch rokov potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti. Minister obrany Juraj Liška vlani oznámil, že chcú pripraviť nové výberové konanie.
- Zdĺhavý previerkový proces spomalil aj projekt armádneho logistického informačného systému (Logis), v ktorom vzišla ako víťaz firma IBM Slovensko.

Previerky priemyselnej bezpečnosti po novom
- Od 1. mája už môže o previerku požiadať aj firma sama.
- Vydaný certifikát platí 5 rokov. Počas nich môže NBÚ skúmať, či firma stále spĺňa zákonné podmienky.
- Previerka má tzv. univerzálny charakter - čiže jej platnosť už nie je obmedzená iba na jednu konkrétnu akciu, ktorú firma vykonáva pre štátny orgán.
- Pri negatívnom výsledku sa už firma dozvie, prečo previerkou neprešla (do mája NBÚ dôvody neuvádzal) a môže sa odvolať.
- Preverovanie firiem na stupeň utajenia "vyhradené" a "dôverné" trvá 4 mesiace a na stupne "tajné" a "prísne tajné" 7 mesiacov. V prípade potreby môže NBÚ previerku predĺžiť o 3 mesiace.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:34