StoryEditor

Žiť na dlh sa oplatí

29.03.2004, 00:00
Po troch mesiacoch pristúpila slovenská centrálna banka k uvoľneniu menovej politiky, teda k zníženiu úrokových sadzieb. Pravdepodobne to nebude posledná redukcia úrokov v tomto roku, keďže ani polpercentné zníženie úrokového diferenciálu nedonútilo korunu, aby sa oslabila.

Po troch mesiacoch pristúpila slovenská centrálna banka k uvoľneniu menovej politiky, teda k zníženiu úrokových sadzieb. Pravdepodobne to nebude posledná redukcia úrokov v tomto roku, keďže ani polpercentné zníženie úrokového diferenciálu nedonútilo korunu, aby sa oslabila. V piatok mena síce mierne zoslabla, to však trvalo len chvíľu a koruna sa dostala naspäť tam, kde bola pred zverejnením rozhodnutia. Úrokový diferenciál medzi slovenskou korunou a eurom alebo aj českou korunou ostáva príťažlivý a vďaka reformám, ktoré sa u nás uskutočňujú, máme ambíciu a možnosť stať sa prvou krajinou, ktorá bude schopná splniť maastrichtské kritériá na vstup do menovej únie. To je pre špekulantov významný argument na nákup korún. V poslednom čase sa však objavujú názory a požiadavky, aby znížila sadzby aj Európska centrálna banka, a potom by sa úrokový diferenciál opäť zvýšil.
Zhodnocovanie koruny nevyhovuje exportérom, ktorí za svoje tržby v eurách získajú menej korún. Významní vývozcovia na Slovensku majú však vstupy do podnikania denominované v eurách, a teda silnejúca koruna by im nemala výrazne znížiť ich konkurencieschopnosť. Možno lepším argumentom podpory znižovania sadzieb centrálnou bankou je aj následné zlacnenie úverov v slovenských korunách, čím sa postupne stráca výhoda veľkých firiem schopných požičať si zdroje na zahraničných trhoch za výhodnejších podmienok. Zlepšenie by malo nastať aj pre občanov, ktorí si budú môcť požičať od bánk peniaze za prijateľnejších podmienok a minúť ich na tovary, ktoré by si inak nekúpili. Teraz sme v situácii, keď sa už ceny úverov pomaly vyrovnajú inflácii a úroky na vkladných knižkách a termínovaných účtoch nedosahujú ani polovicu rastu cenovej hladiny v národnom hospodárstve. Žiť na dlh sa teda oplatí. Podporuje to aj centrálna banka, ktorej prekáža, že domáca spotreba obyvateľstva sa v minulom roku znížila. Stimulácia spotreby je nutná na dosiahnutie vysokého tempa rastu, aby nás zahraniční investori naďalej považovali za atraktívnu krajinu. Čistý prínos exportu v tomto roku kvôli investičným dovozom pre nové automobilky nedosiahne úroveň z minulého roka a "úžasný" rast ekonomiky by bol ohrozený.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:15