StoryEditor

Cena kakaa stále rastie

10.10.2002, 19:00

Počas nasledujúcich týždňov by sa mal skončiť zber kakaa v Indonézii. Avšak málo výdatné dažde spôsobili, že úroda je oveľa menšia ako priemer. Podľa agentúry Reuters teplo počas predĺženej a suchej sezóny v krajine druhého najväčšieho výrobcu kakaa spôsobilo, že kakaové struky, a tým aj bobule, sú veľmi malé. V dôsledku malých bobúľ by malo byť 130 bobúľ na 100 gramov. "Každý je z tohto množstva zdesený. Možno v lepšom prípade uvidíme aj 120 bobúľ na 100 gramov," uviedol jeden z obchodníkov. Štandardný počet bobúľ je 110 na 100 gramov. Zber na ostrove Sulawesi je na vrchole, avšak denné dodávky dosahujú úroveň len 300 ton, čo je približne polovica množstva dosiahnutá v rovnakom čase v minulom roku. Väčšina obchodníkov je toho názoru, že zber, ktorý sa začal v polovičke septembra namiesto začiatku septembra, prinesie oveľa menej ako minuloročných 70 tis. ton. Podľa obchodníkov bude pozberané množstvo menšie ako 60 tis. ton, pričom ostrov Sulawesi produkuje viac ako 75 % exportu indonézskeho kakaa.
Veľký zaoceánsky dopyt a menšie dodávky na komoditnú burzu v New Yorku spôsobili, že cena za jeden kilogram indonézskych kakaových bobúľ s priemernou kvalitou sa zvýšila z minulotýždňových 18 700 rupií na súčasných 19 200 rupií (1 USD = 9 016 rupií). V utorok sa zvýšila aj cena futuritných kontraktov, keď sa decembrové dodávky zvýšili o 18 USD na úroveň 2 268 USD za tonu. Obchodníci sa snažia vzhľadom na nepriaznivé vyhliadky predzásobiť sa pred Vianocami a Novým rokom. Veď len tento mesiac idú dve lode naplnené kakaom do Brazílie. Prvá z nich má prepraviť z indonézskeho prístavu Makassar 12 tis. ton a druhá dokonca až 14 tis. ton. Niektorí obchodníci začali už poškuľovať aj po dodávkach zo Sumatry. Avšak tieto dodávky by do Brazílie neprišli skôr ako v novembri. Zvýšený záujem sa očakáva aj od miestnych spracovateľov čokolády hlavne preto, že sa blížia vianočné sviatky, počas ktorých je zvýšený dopyt aj po čokoláde.
Rast cien kakaa však spôsobuje aj občianska vojna na Pobreží Slonoviny, ktoré je najväčším svetovým pestovateľom kakaových bobúľ. Konflikt v západoafrickej krajine môže spôsobiť výpadky dodávok po celom svete. Kolaps v rokovaniach spôsobil opätovné konflikty na severe krajiny, kde sa rebeli snažia zabrať kľúčové centrá na pestovanie kakaa. Podľa agentúry Reuters rebeli chcú nielen zrušiť dodávky kakaa, ale prerušiť aj úverové linky určené pre výrobcov. V pondelok obsadili mesto Vavoua, ktoré je vzdialené len 60 km od centra produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:01