StoryEditor

Americké burzy sa oslabili, európske zase rástli

22.02.2004, 23:00
Minulý týždeň zažili americké akciové burzy mierne oslabenie. Dow Jones Industrial Average si pohoršil o 0,1 percenta a skončil na úrovni 10 619,03 bodu. Horšie dopadol S&P 500, ktorý sa znížil o 0,2 percenta na 1144,11 bodu.

Minulý týždeň zažili americké akciové burzy mierne oslabenie. Dow Jones Industrial Average si pohoršil o 0,1 percenta a skončil na úrovni 10 619,03 bodu. Horšie dopadol S&P 500, ktorý sa znížil o 0,2 percenta na 1144,11 bodu. Technologicky ladený Nasdaq stratil 0,8 percenta a uzavrel týždeň na hladine 2037,93 bodu. Avšak podľa niektorých analytikov nie je technologický sektor stratený. "Myslím si, že za rok až rok a pol technologické akcie obnovia svoje vedúce postavenie na trhu," komentoval pre agentúru Bloomberg Ned Reilly z bostonskej firmy State Street Global Advisors.
Investorov za vlaňajší týždeň najviac ovplyvnili uistenia americkej rezervnej banky Fed o udržaní nízkych úrokových sadzieb. "V posledných dvoch -- troch mesiacoch sme zažili nádherné rasty, bolo mnoho pozitívnych makroekonomických a podnikových správ," povedal pre agentúru Bloomberg Robert Doll zo spoločnosti Merill Lynch Investment Management. Otázkou teraz podľa neho zostáva: ako ďalej?
Obchodovanie na americkom trhu sa začalo optimisticky, keď po pondelkovom štátnom sviatku akcie stúpli. Mobilný operátor Cingular Wireless získal konkurenčnú firmu AT&T Wireless a posilnil tak nádeje na rozmach firemných fúzií. V stredu sa karta obrátila, keď si investori začali vyberať zisky z utorkového rastu. V ďalších dňoch pokles pokračoval.
Iný vývoj zažili európske burzy. Index Stoxx 600 rástol už tretí týždeň za sebou. Pripísal si 1,9 percenta a narástol na 243,23 bodu. Užší Euro Stoxx 50 sa zvýšil o 1,8 percenta. "Sme v štádiu ozdravenia. Pretože podniky znížili náklady, sú vyhliadky pozitívne," povedal Alexander Uhlmann z Invesco Asset Management Deutschland. Európske akcie skončili v pondelok na mierne zvýšených úrovniach. V utorok trend naďalej pokračoval. Účastiny totiž dosiahli najvyššie úrovne za posledných 18 mesiacov, keď trh povzbudil rast akcií mobilného operátora Vodafone po tom, čo prehral ponukovú vojnu o amerického konkurenta. V strede týždňa však mierne klesli, keď obavy zo silného eura prevážili väčšinou dobré výsledky firiem. Ale vo štvrtok vyskočili na nové 19-mesačné maximá. Podporil ich rast akcií Royal Bank of Scotland po zverejnení jej výsledkov. Piatok sa niesol v znamení vyberania ziskov.
Podobný vývoj ako v Európe bol aj v Japonsku. Index Nikkei si polepšil o 1,5 percenta a posilnil sa na úroveň 10 720,69. Topix zase narástol o 1,7 percenta na 1 058,76 bodu. Podľa analytika Hiroakiho Muta z Nissay Asset Management, kľúčovou bola politika Japonskej centrálnej banky. Tá oslabila jen a prospela tak automobilovým výrobcom. Nikkei skončil v pondelok s miernou stratou, pričom investori sa vyhýbali akciám technologických firiem pre obavy z pohybov devízových kurzov. V utorok však skončil o viac ako jedno percento vyššie a počas dňa dosiahol dvojtýždňové maximum. Na ďalší deň akcie klesli, pretože investori majú pochybnosti o ďalšom vývoji jenu. Vo štvrtok trh ťahali exportéri. V piatok zase klesol, keďže špekulatívne predaje zasiahli akcie banky Shinsei Bank iba jeden deň po jej úspešnom debute na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. apríl 2024 23:46