StoryEditor

Otvorená náruč veľkého trhu

02.05.2003, 00:00

Trenčianska akciová spoločnosť Konštrukta-Industry, ktorá si tento rok pripomína 10. výročie svojho vzniku, sa zaoberá predovšetkým vývojom, montážou a výrobou zariadení pre gumárenský priemysel. V posledných rokoch podiel exportu na celkovom obrate firmy predstavuje okolo 80 %. Z veľkej časti smeruje do Ruska, Bieloruska, ČR, Nemecka, Tuniska a Juhoslávie. Na konci minulého a začiatkom tohto roku vedenie podniku podpísalo zmluvy na technologické zariadenia pre modernizáciu pneumatikárskych závodov v Číne. Strategická aliancia Konštrukty-Industry s Matadorom Púchov, Matadorom Machinery Dubnica nad Váhom a Vipo Partizánske umožňuje využívať synergiu uvedených firiem pri vývoze investičných celkov, technológií a know-how.
Pre spoločnosť Konštrukta-Industry je dôležitý predovšetkým trh Ruskej federácie. "História vzťahov našej firmy s ruskými výrobcami pneumatík sa začala písať prvou dodávkou vytlačovacieho zariadenia Duplex pre slovensko-ruský spoločný podnik Matador Omskšina v roku 1996. Odvtedy komodita zariadení pre ruský gumárenský priemysel zaznamenala markantný nárast obratu. Realizovali sme dodávky vytlačovacích liniek Triplex a Duplex, linku na výrobu bezdušových pneumatík, vytlačovacích agregátov, strihacích liniek, doplnkových zariadení i náhradných dielcov," povedala vedúca oddelenia technicko-informačných služieb trenčianskej firmy Monika Slezáková.
Konštrukta-Industry okrem Matadoru Omskšina získala v Rusku aj ďalších zákazníkov, napríklad Nižnekamšinu alebo pneumatikárske závody v Jaroslavli, Kirove, v Moskve, vo Volžskom a Voroneži. Na tento rok majú Trenčania v Rusku dohodnuté zákazky za 212 mil. Sk a prebiehajúce rokovania dávajú reálny predpoklad, že uzavrú kontrakt aj s pneumatikárskym závodom Belšina v Bielorusku. Ruské gumárenské spoločnosti sa zaujímali o konkrétne produkty Konštrukty-Industry aj na februárovej výstave Tires and Rubber, ktorá sa konala v Moskve. "Ako sa to prejaví na konkrétnych obchodných prípadoch, ukáže až čas, pretože investičnú politiku niektorých firiem na ruskom trhu ovplyvňujú nevyjasnené vlastnícke vzťahy a nedostatočné finančné zdroje," uviedla Mária Gabčanová z oddelenia obchodu trenčianskej spoločnosti.

Vybrané ekonomické ukazovatele spoločnosti Konštrukta-Industry (mil.Sk)

2001 2002 2003 *
Výroba 479 480 657
Zisk pred zdanením 16 28 22
Inevstície 51 25 24
Export 363 269 612

* plán


Zdroj: Konštrukta-Industry, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:46