StoryEditor

Koruna bude postupne oproti euru silnieť

20.05.2003, 00:00

Pred časom sme už upozornili, že zmena trendu českej koruny sa pravdepodobne blíži a už skoro sa môže začať vo vzťahu k euru posilňovať. Ako by nám koruna chcela ukázať, že to myslí vážne, skutočne sa pred pár dňami posilnila v jednom momente až o 20 halierov. Stále teda trváme na našom tvrdení, že v týchto dňoch zrejme pozorujeme začiatok nového dlhodobého trendu, keď koruna bude postupne oproti euru silnieť. Nebude však sama, spoločne s korunou sa budú posilňovať aj ďalšie meny kandidátskych krajín na vstup do EÚ.
Eurozóna ako celok stále stagnuje, stav ekonomiky sa nezlepšuje. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytol Eurostat. Podľa nich sa rast HDP v medzištvrťročnom porovnaní nijako nezmenil, v medziročnom ekonomika rastie skromným tempom osem desatín percenta. Nejde len o to, že toto skromné tempo predstavuje spomalenie oproti záveru minulého roka a že ide o najslabší rast od roku 2001, ale dokonca je to aj horší výsledok ako ekonómovia v priemere očakávali. Eurostat síce podobne ako Český štatistický úrad nedokáže poskytnúť dáta hneď na prvý pokus s nijakou závratnou presnosťou a neskôr ich ďalej reviduje a spresňuje, ale ani možnosť takej revízie neposkytuje mnoho dôvodov na optimizmus. V skutočnosti by mohla údaj zvýšiť iba približne o desatinu percentuálneho bodu a výsledok by sa zlepšil iba zanedbateľne.
Ekonomické ťažkosti našich susedov predstavujú tvrdú ranu i pre samotnú republiku. V skutočnosti je česká ekonomika od vývoja v zahraničí, a predovšetkým v Nemecku, životne závislá. Nemecko totiž pre Česko predstavuje najväčšieho obchodného partnera. Pokiaľ sa neoživí nemecká ekonomika, budú mať české vývozné firmy veľké ťažkosti s odbytom svojich výrobkov a česká ekonomika tiež nevykáže nijako závratné tempo rastu. Bohužiaľ, práve Nemecko je na tom ešte o niečo horšie než eurozóna ako celok. Ak eurozóna stagnuje, Nemecko je prakticky v recesii. Jeho ekonomika v prvom štvrťroku klesla o 0,2 percenta.
Jedným z dôvodov, prečo má európska ekonomika problémy, je silné euro k doláru. Európa vlastne teraz prežíva to, čo Česká republika pred rokom, keď sa koruna prudko posilňovala. Európsky tovar sa stáva na svetových trhoch menej konkurencieschopný. Aspoň čiastočným riešením a pomocou firmám by bolo zníženie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Jednak by sa tak podniky mohli lepšie dostať k úverom, jednak by to zbrzdilo posilňovanie eura. Našťastie ECB už skutočne naznačila, že by úroky mohla znížiť. Aj tak je však málo pravdepodobné, že by sa ešte tento rok mohla európska ekonomika dostať na vzostupnú dráhu. Samotné nízke úroky alebo zastavenie posilňovania eura môžu ťažko vyvolať rýchly obrat. Je pravdepodobné, že tento rok vykáže nemecká ekonomika rast iba nepatrne nad hranicu stagnácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:19