StoryEditor

Ťažko so Šimkom i bez neho

15.01.2004, 23:00
Šimko ako potenciálny partner "z hodiny na hodinu mení svoj názor". Bude to s ním ťažké, ťažšie bez neho.

Ivan Šimko konečne povedal, čo chce. Mesiac tvrdil, že Slobodnému fóru ide o návrat k pôvodnému programu SDKÚ, o obnovenie hodnôt a zlepšenie demokratickej kontroly moci. Po stretnutí s predsedami koaličnej štvorky povedal, že najvyššou hodnotou je odchod Mikuláša Dzurindu z kresla predsedu vlády. V opačnom prípade nie je fórum ochotné vstúpiť do vládnej koalície. Je to zaujímavý posun -- šimkovci pôvodne žiadali rekonštruovať vládu s tým, že SDKÚ by sa musela vzdať jedného kresla v prospech subjektu, ktorý naň má nárok podľa počtu poslancov (rozumej v prospech SF). Okrem iného mala rekonštrukcia zaviesť rovnováhu do koaličných vzťahov, aby dvaja jej členovia nemohli prehlasovať ďalších dvoch. Dzurinda opakovane personálne zmeny vo vláde odmietol. Riešenie sa zrazu zázračne našlo vo výmene jedného člena vlády za iného, rovnako nominanta SDKÚ. Zavrhnutie myšlienky na účasti SF vo vláde, ktorá bola priechodná pre KDH, SMK a ANO, bolo zrejme motivované aj inak, ako "len" pomstou.
Za povšimnutie stojí, že Šimkovo zásadné vyhlásenie neprišlo bezprostredne po rokovaní, ale až o dve hodiny neskôr. Koaliční lídri si najskôr pochvaľovali, že stretnutie so Šimkom naznačilo cestu dohody o podpore menšinovej vlády. "Špeciálne sa ho na to pýtal predseda SMK, či je to alternatíva v prípade, že premiér zostane. Povedal, že áno," vysvetlil šéf ANO Pavol Rusko.
Na tlačovej besede SF už bolo všetko inak. Otázne preto je, do akej miery Šimko ako formálny líder Slobodného fóra zastáva túto pozíciu aj reálne. Zaujímavé bolo sledovať aj reakcie partnerov SDKÚ. Popoludní ešte výmena premiéra nebola aktuálna, aspoň navonok sa črtalo jednoduchšie riešenie. Večer sa už zhodli na tom, že situáciu musí riešiť samotná SDKÚ. "Musí prejaviť veľkú dávku zodpovednosti. Šimko jasne pomenoval mantinely, kedy podporí koalíciu," povedal Ľubomír Lintner (ANO), ktorý má na Dzurindu už dlhší čas ťažké srdce. Premiéra veľmi nepodržal predseda KDH Pavol Hrušovský. "Problém dôvery premiérovi v tejto chvíli nie je problémom KDH," povedal s tým, že pre kresťanských demokratov to začne byť problémom v momente, keď v parlamente nebudú prechádzať vládne návrhy zákonov.
Otázkou je i to, čo koalícia získa rozšírením o Slobodné fórum, pravda, okrem získania formálnej väčšiny. Šimko koalícii vyčíta, že sa v niektorých prípadoch odklonila od programového vyhlásenia vlády, zároveň žiada reformy robiť "sociálne únosnejšie". Po Dzurindovom odchode by mu to už neprekážalo? Šimko Dzurindu kritizuje, že "uprednostnil politiku vytvárania koalícií v koalícii". To mu však nebráni predpokladať čiastkové dohody s jednotlivými stranami v parlamente. "Takáto dohoda v parciálnych otázkach môže byť s akoukoľvek politickou stranou," poznamenal Šimko, podľa ktorého sa na niečom môžu dohodnúť aj s Dzurindovou SDKÚ, bez ohľadu na splnenie požiadavky výmeny premiéra.
Karty sú rozdané. KDH, SMK a ANO sa zhodujú na tom, že menšinová vláda môže fungovať len na prechodné obdobie a len ťažko bude schopná realizovať plánované reformy. Pristúpenie Slobodného fóra ku koalícii zároveň považujú za najpriechodnejšie. Postrehli však i to, že Šimko ako potenciálny partner "z hodiny na hodinu mení svoj názor". Bude to s ním ťažké, ťažšie bez neho. V hre je, samozrejme, aj (tichá) podpora zo strany iného parlamentného subjektu. Medzi množstvom otáznikov je isté len jedno -- na ťahu je premiér a SDKÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:30