StoryEditor

O dovolenku na kolesách nie je záujem

30.07.2004, 00:00

Dovolenku pri mori, ale aj v horách, môžete pohodlne stráviť aj v kempe. Najmä ak máte celú domácnosť so sebou. Takýto komfort ponúkajú napríklad obytné prívesy či autá. Kúpa obytného prívesu by mohla jednu dovolenku v kempe značne predražiť. Karavan si však môžete aj požičať. Na Slovensku požičiava prívesy pravdepodobne len jedna spoločnosť, a to bratislavská Slovakocar. V ponuke má približne pätnásť obytných prívesov.
Kým na cestách po celej Európe stretnete najmä počas letných mesiacov množstvo nemeckých či holandských áut s prívesmi, Slováci nemajú podľa majiteľa spoločnosti Slovakocar Dušana Ďuriača o dovolenku v karavane veľký záujem. "Takáto dovolenka je odrazom životného štýlu. Slováci nie sú na dovolenky s obytnými prívesmi zvyknutí," uviedol Ďuriač. Dokonca ich záujem o dovolenku na kolesách medziročne klesá, čo je podľa neho výsledok aj slabej informovanosti klientov o výhodách takéhoto oddychu. O prívesy z firmy majú preto záujem prioritne firmy. Tie si ich podľa Ďuriača požičiavajú na rôzne akcie, ako sezónny výpredaj svojich výrobkov priamo na ulici alebo ako kancelárie na stavby. Firmy si karavany žiadajú počas celého roka.
Cena za obytný príves sa pohybuje od 200 do 1 600 korún na deň. Závisí to najmä od typu prívesu, dĺžky a termínu výpožičky. Pri dlhodobejšom prenájme môže byť cena aj nižšia, klient však musí rátať s poplatkami priamo v kempingu. Platí zároveň aj zálohu za príves, a to minimálne 5-tisíc korún. Luxusnejšie prívesy sú vybavené napríklad aj chladničkou či kúpeľňou.
Prenajať príves si môže klient s vodičským preukazom skupiny D. Musí predložiť aj občiansky preukaz. Ak je karavan v danom termíne voľný, môže byť klientovi k dispozícii už do 24 hodín. Obytný príves s hmotnosťou do 750 kilogramov (3 lôžka) môže ťahať napríklad aj Felicia či Fabia. Väčšie, s viacerými lôžkami a s vyššou hmotnosťou, však nie. V tomto prípade im vie firma prenajať väčšie auto, alebo mu daný príves za poplatok odviezť priamo do vybraného kempu. V cene výpožičky je podľa Ďuriača povinne zmluvné poistenie.
Jednou zo služieb, ktoré spoločnosť ponúka, sú aj takzvané statické prívesy. Ide o prívesy, ktoré má spoločnosť vo vybraných kempoch na Slovensku alebo v jednom v Chorvátsku.
Väčší záujem o dovolenku na kolesách je pravdepodobne v Českej republike, kde je aj viacero požičovní karavanov. Napríklad ostravská spoločnosť Ascar Caravan ponúka na prenájom 615-kilogramový obytný príves s troma až štyrmi lôžkami v letnej sezónne za 420 až 480 českých korún na deň. Príves je vybavený kuchynkou a chladničkou. Väčší príves, so 4 až 5 lôžkami vrátane aj kúpeľne vyjde na 740 až 820 českých korún. Klient si od firmy môže požičať aj doplnkové vybavenie, ako plastový stôl a stoličky (50 Kč na deň), altánok (100 Kč na deň), prídavné elektrické kúrenie (30 Kč na deň) alebo prikrývky a vankúše (500 Kč na týždeň). Firma prenajíma aj statické obytné prívesy v troch chorvátskych kempingoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:48