StoryEditor

Krátko zo zahraničia

18.03.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hlavný veliteľ spojeneckých síl v Afganistane, americký generál Tommy Franks, včera oznámil, že operácia Anaconda na východe krajiny sa blíži ku koncu. Nevylúčil rozšírenie protiteroristickej vojny na Somálsko. Podľa jeho slov existujú jednoznačné dôkazy, že bojovníci Al-Kajdy sú aktívni v Somálsku. Informovala stanica n-tv. (nď)
Exodus Rómov do Anglicka a ďalších západoeurópskych krajín, ktorý sa začal koncom 90. rokov, je definitívne minulosťou. Podľa niektorých rómskych aktivistov teraz čaká Česko druhá vlna exodu -- Rómovia sa chystajú na návrat, píšu Lidové noviny. (TASR)
Maďarská katolícka biskupská konferencia vyzvala pastierskym listom, aby veriaci volili strany s najväčšou šancou na úspech. (TASR)
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Mary Robinsonová včera oznámila, že po vypršaní jej mandátu v septembri sa nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie. Niekdajšia írska prezidentka, ktorá sa v otázkach ľudských práv často nezhodla v americkou vládou ani Moskvou, už minulý rok na žiadosť generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana predĺžila svoje pôvodne štvorročné funkčné obdobie o ďalší rok. (TASR)
Poradie kontrolných stanovíšť asi na tretine česko-slovenských hraničných priechodov sa možno čoskoro zmení. Český minister vnútra Stanislav Gross navrhuje zmenu poradia po februárovom zásahu slovenských colníkov na českom území, ktorý vyvolal nevôľu Prahy. (TASR)
Gruzínsky prezident Eduard Ševardnadze včera diskutoval s predstaviteľmi Európskej únie o opatreniach proti terorizmu, ktoré jeho krajina plánuje prijať s podporou USA. Ševardnadze sa stretol aj s generálnym tajomníkom NATO Georgeom Robertsonom a dnes bude rokovať s predsedom Európskej komisie Romanom Prodim. (TASR)
Poľská republika by privítala v NATO tri pobaltské štáty, ako aj ďalších uchádzačov o členstvo v aliancii, konkrétne Slovensko, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko. Vo Varšave to včera vyhlásil poľský prezident Aleksander Kwašniewski.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:05