StoryEditor

Výroba pneumatík v Afrike sa úspešne rozbehla

09.09.2004, 00:00
Výroba pneumatík v slovensko-etiópskej spoločnosti Matador-ATC sa úspešne rozbehla. Podnik má za sebou prvé týždne prevádzky, ktorá bola spustená v polovici júla. Súčasne s výrobou sa začali aj s prípravné práce pre montáž nových strojov a zariadení.

Výroba pneumatík v slovensko-etiópskej spoločnosti Matador-ATC sa úspešne rozbehla. Podnik má za sebou prvé týždne prevádzky, ktorá bola spustená v polovici júla. Súčasne s výrobou sa začali aj s prípravné práce pre montáž nových strojov a zariadení. Spoločný podnik púchovského Matadoru a etiópskej firmy Addis Tyre Co., ktorá sídli v hlavnom meste krajiny Addis Abbebe, založili koncom apríla.
Podľa generálneho riaditeľa spoločného podniku Michala Štubňu zo začiatku budú pneumatiky predávať len v Etiópii, do dvoch rokov však plánujú zvýšiť ich výrobu z počiatočných 200- na 500-tisíc kusov ročne. Časť produkcie potom budú vyvážať aj do ďalších afrických krajín. "V spoločnom podniku v Etiópii máme široké možnosti na uplatnenie nášho know-how. Našli sme tu seriózneho partnera, ktorý chce vybudovať moderný závod na výrobu pneumatík," dodal Štubňa.
Matador v spoločnom podniku vlastní 61-percentný majetkový podiel. Okrem strojov do Etiópie priviezol aj počiatočný kapitál. Celková investícia dosahuje 32 miliónov dolárov.
Etiópsky štátny podnik Addis Tyre vyrába diagonálne nákladné a osobné pneumatiky, duše a výrobky z technickej gumy. V produkcii pneumatík má na domácom trhu 34-percentný podiel s ročným obratom približne 23 miliónov dolárov. Generálny manažér spoločnosti Redd Tamrat zdôraznil, že Matador poznajú ešte z čias bývalého Československa. "Je to podnik, ktorý má dobré meno aj medzi svetovými gumárenskými firmami. Pre nás je výhodné, že vyrába aj gumárenské stroje, ktoré budeme potrebovať v spoločnom podniku," vysvetlil pri májovej návšteve Slovenska Tamrat. Ako dodal, Matador realizuje prvú investícii v ich krajine v gumárenskom priemysle.
Zahraničné aktivity Matadoru sa však neupierajú len na čierny kontinent, ale aj do najľudnatejšej krajiny sveta. V Číne v súčasnosti zriaďuje vývojové centrum gumárenských technológií s tamojšou firmou Qingdao Mesnac Co. Podľa hovorcu púchovského výrobcu Pavla Hanzela projekt pokračuje podľa podpísaných dohôd, pričom bol už vytvorený realizačný tím. Koordinátorom projektu je divízia M-Machinery.
"Dobré polročné hospodárske výsledky dosiahol aj ďalší spoločný podnik Matador Omskšina, ktorý patrí medzi najúspešnejšie gumárenské spoločnosti v Rusku.

Prevádzkový zisk medziročne vrástol o 47 percent
Matador Púchov dosiahol za prvý polrok tržby za vlastné výrobky, tovar a služby 4,902 miliardy korún, čo je oproti rovnakému obdobiu vlaňajška 16-percentný nárast. Z nich až 82 percent tvoril export, ktorý dosiahol 4,030 miliardy korún. Na tržbách sa najviac podieľala divízia M-Pneu, a to 3,634 miliardy, pričom jej export predstavoval 85 percent z celkového predaja spoločnosti. Medzi rozhodujúce trhy Matadoru patria Slovensko, Nemecko, Česká republika, Maďarsko a Veľká Británia. Významný rast tržieb oproti minuloročnému polroku mala aj zákazková divízia M-Machinery, ktorá vyviezla stroje do Ruska, Číny, Indie a USA. Celkový prevádzkový zisk Matadoru za prvých šesť mesiacov dosiahol 331 miliónov korún, čo je 47-percentný medziročný nárast. V prvom polroku firma investovala 196 miliónov korún, a to predovšetkým do rozvoja výrobnej divízie M-Pneu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:42