StoryEditor

Oživenie na Wall Streete neprišlo ani ku koncu leta

30.09.2002, 00:00

Za mimoriadne rušné možno označiť obdobie na prelome mesiacov august a september, kedy sa na trhu v USA súčasne objavili zlé makroekonomické ukazovatele spolu s nelichotivými prognózami lídrov technologického trhu, najmä spoločnosti Intel. Táto zmes informácií po nejaký čas ťahala smerom dolu celý informačno-technologický sektor. Navyše, keď začiatkom septembra Wall Street podľahla správam o horšom než očakávanom vývoji priemyselnej produkcie USA, ako aj zníženiu investičných odporučení na nákup cenín niektorých symbolov americkej ekonomiky, malo to negatívny vplyv na akcie finančných inštitúcií. Klesajúci trh totiž znehodnocuje ich investície, resp. znižuje ziskovosť. K tomu sa pridali ďalšie čerstvo odhalené záujmovo konfliktné praktiky niektorých veľkých hráčov na kapitálovom trhu, čo náladám na burze tiež príliš neprospelo.

Jediný, kto v tomto období viac-menej profitoval, bol petrolejársky sektor (napríklad firma Exxon Mobil). Jeho reprezentantom hrá do karát momentálna vysoká cena ropy - priamy dôsledok hrozby vojny s Irakom. Zmes negatív sa čiastočne odrazila aj na výdavkoch obyvateľov. Tí peniaze radšej odkladajú než míňajú, čím negatívne ovplyvňujú index spotrebiteľskej dôvery, ktorý v auguste klesol na najhoršiu úroveň za posledných deväť mesiacov. Preto aj napriek dlho očakávanému oživeniu americkej ekonomiky, zatiaľ na Wall Streete naďalej panuje medvedia nálada, čo začiatkom septembra ukázal aj prepad hlavných burzových indexov k ich júlovým päťročným minimám.

Intel nepotešil
Najväčší producent počítačových čipov na svete, spoločnosť Intel Corp. (Nasdaq: INTC), v prvý septembrový týždeň opätovne znížil výhľad svojich tržieb. V treťom kvartáli firma plánuje dosiahnuť tržby v objeme o niečo nižšom než je stred jej v júli prognózovaného rozmedzia 6,3 - 6,9 mld. USD. Nový odhad firmy tak predpokladá tržby vo výške 6,3 - 6,7 mld. USD. V konsenzuálnom odhade analytici z Wall Streetu očakávajú zisk na akciu 0,13 USD (EPS - Earnings per Share) pri tržbách v objeme 6,6 mld. USD (zdroj: Thomson Financial/First Call). Reakcia bola okamžitá. Dňa 5. septembra akcie INTC finišovali na 52-týždňovom minime 15,03 USD, čo zodpovedá trhovej kapitalizácii vo výške 100,2 mld. USD. Pritom ešte začiatkom januára mala táto spoločnosť trhovú hodnotu 245,1 mld. USD.
Čo je horšie, firma v dohľadnom čase nevidí šancu na zmenu. V oblasti výpočtovej techniky Intel nepredpokladá výraznejšie oživenie, keďže spoločnosti sa rozhodli v tejto oblasti neinvestovať. Počítačové technológie spoločnosti spravidla obnovovali každé tri roky. Vzhľadom na spomalenie rastu svetovej ekonomiky však došlo k výrazným škrtom výdavkov práve v tejto oblasti. Ako sa uvádza v nedávnom prieskume spoločnosti Merrill Lynch, cyklus obnovy výpočtovej techniky v podnikoch sa predĺžil zhruba na 40 mesiacov. K zlepšeniu môže dôjsť až po tom, ako podniky opäť obnovia investície. Termín zlomu si však netrúfa odhadnúť ani Intel, ktorý je považovaný za indikátor vývoja trhu informačných technológií. V nasledujúcich mesiacoch plánuje pristúpiť k redukcii počtu pracovných miest, pričom ako už jeho vedenie dávnejšie oznámilo, do konca tohto roka prepustí minimálne 4 000 ľudí. Kvôli nelichotivým prognózam spoločnosti Intel strácali aj iné firmy z tohto odvetvia, napr. Sun Microsystems alebo Nortel Networks Corp.
Náskok pred konkurenciou
Z konkurenčného hľadiska pritom Intel posilnil svoju (zo strany AMD stále atakovanú) pozíciu jednotky, keď na trh nedávno vypustil čip taktovaný na frekvenciu 2,8 GHz. Na zrejme najznámejších internetových stránkach, zaoberajúcich sa najnovšími komerčnými technológiami - www.tomshardware.com - už dokonca boli exkluzívne prezentované aj uspokojivé benchmarky (výsledky softwarových testov) z vývojovej verzie čipu taktovaného na frekvencii 3,6 GHz. Konkurenčná spoločnosť Advanced Micro Devices síce ponúka svoje čipy odberateľom oveľa lacnejšie (pri nižších výkonových kategóriách aj niekoľkonásobne lacnejšie), ale má problémy s uvádzaním nových modelov na trh. Napríklad na servery XbitLabs sa objavili pre Intel príjemné informácie, že najnovší procesor AMD s kódovým označením Barton, sa zrejme začne predávať až s príchodom nového roku (t. j. o 2 - 3 mesiace neskôr). Aj napriek rozmanitej ponuke Intelu i AMD sú však obe firmy stále sužované spomínaným nízkym dopytom na trhu.

Odhalenia v Citigroup
"Výsledkom nedávnych udalostí je naše rozhodnutie znovu preskúmať naše obchodné praktiky a spraviť potrebné zmeny... Aj keď sme nenašli nič ilegálne, pri pohľade späť vidíme, že niektoré naše aktivity nezodpovedajú našej predstave správneho obchodovania," napísalo začiatkom septembra vo svojej správe predstavenstvo najväčšej finančnej inštitúcie v USA. V nej informuje o založení komisie pre obchodné praktiky Business Practices Committee. Firma tak reaguje na nedávno odhalené záujmovo konfliktné chovanie jej dcérskej maklérskej firmy Salomon Smith Barney (SSB). Dokumenty, ktoré SSB koncom augusta odovzdala výboru pre financie House of Financial Services Committee, potvrdili, že SSB pri verejnom umiestnení (tzv. IPO - Initial Public Offering) emisií 39 spoločností na primárny trh, časť z týchto akcií za ich nominálnu cenu ponúkla priamo niektorým predstaviteľom vedenia skrachovanej spoločnosti WorldCom výmenou za objednávky pre služby z oblasti investičného bankovníctva. Ešte dávnejšie pritom Citigroup utrpela pre poskytovanie veľkých úverov skrachovanej energetickej spoločnosti Enron Corp. Týmito úvermi potom Enron maskoval svoju zložitú finančnú situáciu. Navyše, celosvetovo oslabené kapitálové trhy, ktoré priamo znehodnocujú investičné portfóliá finančných inštitúcií, zohrali tiež svoju rolu a začiatkom septembra sa stalo to, čo pri gigantickej Citigroup očakával len málokto - brokerský dom Prudential Securities znížil akciám Citigroup (NYSE: C) investičné odporučenie z hold (držať) na sell (predať).

Chronológia prepadu
Vplyv vyššie uvedených faktorov na hodnotu akcií finančnej skupiny je zjavný. Svoje 52-týždňové maximum dosiahli začiatkom roka na úrovni 52,20 USD. Ako sa vynárali stále nové fakty vo vtedy ešte čerstvej kauze Enron, akcie klesali a klesali. V druhej polovici júla David Chacone, bývalý zamestnanec SSB, zažaloval svojho bývalého zamestnávateľa, že údajne poskytoval akcie z najžiadanejších ponúk obľúbencom bývalého výkonného riaditeľa WorldComu Bernieho Ebbersa, bývalého šéfa Qwest Communications International Josepha Nacchia a prezidenta Level 3 Communications Jamesa Croweho. V čase, keď vrcholila skepsa na Wall Streete, sa "vďaka" tejto žalobe Citigroup prepadla až na 52-týždňové minimum 24,48 USD. Posledný pád zaznamenali akcie Citigroup po spomínanom zhoršení investičného odporučenia, kedy sa opäť prepadli pod hranicu 30 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/peniaze-a-investicie, menuAlias = peniaze-a-investicie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:48