StoryEditor

V kauze odpočúvania budú čoskoro konkrétni obvinení

13.08.2003, 00:00
V najbližších dňoch pravdepodobne budú vznesené obvinenia voči konkrétnym osobám v kauze nezákonného odpočúvania rozhovoru medzi predsedom ANO Pavlom Ruskom a redaktorom denníka SME. Uviedol to generálny prokurátor SR Milan Hanzel po stretnutí s premiérom Mikulášom Dzurindom. Vyšetrovanie kauzy bolo začiatkom júla prerušené, keď sa vojenským prokurátorom nepodarilo identifikovať konkrétneho páchateľa. Zistilo sa však, že nezákonné odpočúvanie sa vykonalo v SIS. Po prerušení vyšetrovania sa podľa M. Hanzela objavili nové skutočnosti, ktoré odôvodňujú pokračovanie v trestnom stíhaní. Vyšetrovanie kauzy bude preto pokračovať a dokončí ho vojenská prokuratúra. M. Hanzel však bližšie nekonkretizoval, o ktoré skutočnosti ide. "Nie je tam už veľa roboty," vyhlásil M. Hanzel, podľa ktorého v rámci vyšetrovania treba ešte vypočuť niekoľkých svedkov. Medzi nimi nie je premiér, ako M. Hanzel uviedol, na jeho vypočutie v tejto kauze nie je dôvod. Podozrivých je osem príslušníkov SIS, ako však M. Hanzel povedal, "nie všetci" budú aj obvinení.
Generálny prokurátor zdôraznil, že prokuratúra sa zaoberá dvoma kauzami: prvou je odpočúvanie, tú riešia vojenskí prokurátori. Druhou kauzou sú dve trestné oznámenia SIS, ktoré vyšetruje úrad špeciálneho prokurátora. Týkajú sa článkov v časopise Jane´s Intelligence Digest (JID), ktoré podľa názoru SIS obsahujú nepravdivé skutočnosti, čím poškodzujú jej dôveryhodnosť. Úrad špeciálneho prokurátora nepoznal podrobnosti z kauzy odpočúvania a naopak. "Jedinou osobou, ktorá mala informácie z obidvoch strán, som bol ja," vyhlásil M. Hanzel. Podľa neho nie je dôvod takto pokračovať, preto sa v súčinnosti s Ministerstvom vnútra SR vytvorí špecializovaný vyšetrovací tím. "Prokuratúra by mala dozerať a analyzovať prípad, vyšetrovatelia budú vyšetrovať a policajti budú plniť úkony podľa zákona o polícii," dodal generálny prokurátor.
Podstatný je zdroj informácií
Britský spravodajský magazín Jane´s Intelligence Digest (JID) nemusel od svojho založenia v roku 1938 čeliť súdnym sporom a vývoj vždy potvrdil uverejnené informácie. Pre denník Új Szó to potvrdil šéfredaktor časopisu Alexa Standish. JID v priebehu posledných ôsmich mesiacov uverejnil štyri články, v ktorých obvinil SIS z protizákonnej činnosti a destabilizácie pozície SR v euroatlantickom integračnom procese. Viaceré informácie stredoeurópskeho spravodajcu JID komentovala SIS ako neznalosť základných reálií a vnútropolitických súvislostí SR. Jej exriaditeľ Vladimír Mitro i súčasný šéf Ladislav Pittner podali na Generálnu prokuratúru podnety na neznámeho páchateľa pre podozrenie z útoku na štátny orgán. Standish však deklaroval, že spravodajcovia magazínu, ktorí informovali o situácii v SIS, majú jeho plnú dôveru. Standish podnety SIS nekomentoval, no dôrazne odmietol vyjadrenie premiéra SR Mikuláša Dzurindu, že materiály vznikli na objednávku bývalých príslušníkov komunistickej ŠtB, pôsobiacich v SIS. Podľa informácií HN by malo podstatný pokrok vo vyšetrovaní priniesť až zistenie, kto v SR bol zdrojom informácií korešpondenta JID.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:15