StoryEditor

Hra na stredovek

02.08.2004, 00:00
K nemalému údivu domorodcov chodia po dedine v habitoch, oslovujú sa vymyslenými menami končiacimi na "x" a tvrdia, že majú odvahu žiť dva týždne bez mobilov, televízie či hodín. Kto? Mnísi bzovícki.

Náhodnému letnému návštevníkovi hradnej pevnosti Bzovík pri Krupine určite pripomínajú komparz z filmu á la Markéta Lazarová. Chýba už iba Jednoručka a strapatá Magda Vášáryová, možno Asterix a Obelix.
Tak trochu iný tábor. "Ty kokso! Krígeľ od piva!" manuálne nie príliš zručný mních bzovícky sa zahnal dobre nabrúsenou kosou, pričom si iba v poslednej chvíli všimol, že v trse buriny pod oporným múrom pevnosti leží podozrivo známy predmet. "Fakt, niekto ho tu asi zabudol," zohol sa a skúmavo vzal krígeľ do rúk Marselix, františkán a minorita z Brehova na východnom Slovensku. Skutočného mnícha by ste od toho fiktívneho v tejto chvíli nerozoznali. Obaja majú iba trenírky. Skutočný mních je však predsa len lepšie živený, pripravený na prípadný pôst. A okrem toho, ako skúsený kosec zaúča fiktívnych mníchov: "Zohni sa v kolenách... kosu viac k zemi... široký záber... táák." Na ich vyšportované telá dopadajú prvé kvapky letného dažďa. "Ty kokso! Ďalší krígeľ od piva!" Účastníkom tábora je v tej chvíli viac než jasné, že celoročne uzavretú pevnosť z 12. storočia musia hlavne "odvandalizovať".
Pätnásť mladých ľudí z celého Slovenska zareagovalo na inzerát Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže a prišli na Bzovík na 1. ročník letných táborov. Cieľ? "V roku Pána 2003 bratstvo založené, by pozastavilo skazu i pustnutie pamiatky čarovnej," toľko archaický citát zo zriaďovacej listiny.
Ak namietate, že letných mládežníckych táborov je na Slovensku priveľa, máte iste pravdu. Mladí záchrancovia železničky, mladí fotografi, archeológovia či kynológovia, mladí milovníci korytnačiek, hmyzu, často iba "obyčajní" mladí pod stanom bez špecifického hoby. Tábor ako organizovaná forma kratochvíle a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-2, menuAlias = slovensko-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:26