StoryEditor

Už druhý mesiac vysoko v kladných teritóriách

12.12.2002, 23:00

Americké akciové trhy nadviazali v novembri na októbrový rastový trend. Spomedzi ostro sledovaných amerických indexov v najvyššom, a to 11,2-percentom, zisku skončil technologický Nasdaq. S&P 500 si za rovnaké obdobie pripísal 5,7 percenta a Dow Jones Industrial Average vzrástol o 5,9 percenta.
AMERICKÉ AKCIOVÉ TRHY
Darilo sa hlavne odvetviam, ktoré do veľkej miery závisia od ekonomickej situácie krajiny a najviac podhodnoteným odvetviam. Najvyššie zhodnotenie si teda pripísali odvetvia polovodičov, technologického hardvéru a softvéru, telekomunikačných služieb a automobilového priemyslu. Ťahúňmi týchto odvetví boli predovšetkým akcie spoločností Corning (136,9 %), Sprint (65,5 %), Network Appliance (54,6 %), National Semiconductor (52,9 %), Navistar International (37,6 %) a Ford Motor (34,5 %).
Naopak, nedarilo sa odvetviam, ktoré nie sú do takej veľkej miery závislé od ekonomickej situácie krajiny. Tieto odvetvia sa zameriavajú hlavne na výrobu potravín, nealkoholických nápojov, výrobkov do domácností, drogistického tovaru a poskytovaním zdravotníckych služieb. Najviac prepadli akcie spoločností Tenet Healthcare (-35,8 %), Coca-Cola (-10,7 %), Philip Morris (-7,4 %), Starbucks (-8,8 %) a Colgate-Palmolive (-6,5 %).
Investorov povzbudilo viacero dobrých správ:
* Novembrová hodnota Chicagského Indexu nákupných manažérov jednoznačne potvrdila nárast priemyselnej produkcie v USA. Tento index nečakane prekonal kritickú hranicu 50 bodov, pod ktorú sa dostal počas predošlých dvoch mesiacov a vyšplhal sa na úroveň 54,3 bodu.
_ Ďalším príjemným ekonomickým prekvapením bolo zverejnenie objednávok na tovar dlhodobej spotreby za október. Tieto zaznamenali v októbri 2,8-percentný nárast. Len tak na porovnanie, v septembri objednávky tovarov dlhodobej spotreby poklesli o 4,6 percenta.
_ Najväčšou akvizičnou správou bolo rozhodnutie, že jedna z najväčších holdingových spoločností sveta, HSBC, zaplatí 14 miliárd USD za kreditnú spoločnosť Household International. Táto správa tiež výrazne prispela k posilneniu hlavne finančného sektora.
_ Spoločnosti Microsoft sa zasa podarilo urovnať súdny spor s americkým protimonopolným úradom. Akcie tohto softwarového giganta sa za uplynulý mesiac zhodnotili o 8,1 percenta.
_ Medzi dobré správy pre americké akcie možno považovať aj víťazstvo republikánov vo voľbách do Kongresu alebo rezignáciu, mierne povedané, nie príliš obľúbeného šéfa americkej Komisie pre cenné papiere (SEC) Harveyho Pitta. Jeho rezignácia sa považuje za krok smerom k obnoveniu dôvery investorov v akciové trhy.
_ Rastový trend akcií podporila aj správa, že Irak prijal novú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a odsúhlasil tak návrat zbrojných inšpektorov do krajiny.
_ Najdôležitejšou udalosťou uplynulého obdobia bolo zasadnutie Výboru pre operácie na otvorenom trhu (FOMC), ktoré sa konalo 6. novembra. Väčšina investorov predpokladala, že Americká centrálna banka (Fed) zníži na tomto stretnutí úrokové sadzby o 0,25 percenta. Centrálna banka však znížila sadzby až o 0,50 percenta, teda na úroveň 1,25 percenta v snahe psychologicky podporiť investorov a tým im dať najavo, že za nimi stojí. Hlavnou príčinou tohto kroku bolo, že americká ekonomika bola v októbri na tom horšie, ako si trh myslel - októbrová nezamestnanosť vzrástla, priemyselná výroba v USA v septembri a októbri poklesla. Asi najzávažnejším dôvodom bol októbrový pokles spotrebiteľskej dôvery na 9-ročné minimum.
EURÓPSKE AKCIOVÉ TRHY
Hlavné európske trhy skončili už druhý mesiac za sebou v kladných číslach a väčšina významných európskych indexov tak zaznamenala svoj najväčší dvojmesačný nárast za posledné štyri roky.
Na európske akcie optimisticky pôsobili viaceré správy o zlepšujúcej sa americkej ekonomike. Zo zlepšujúcej sa ekonomickej situácie v USA ťažili hlavne akcie spoločností exportujúcich do Ameriky. Zaujímavé zhodnotenie zaznamenali akcie tretej najväčšej chemickej spoločnosti sveta - Bayer (19,9 percenta), ktorej tretina minuloročných tržieb pochádzala z USA. Darilo sa aj akciám holandskej spoločnosti Philips (23,8 percent), ktorej asi štvrtina tržieb pochádza z USA.
Európska ekonomika taktiež zaznamenala zlepšenie. Dôkazom boli, napríklad, novembrové výsledky výskumov, ktoré poukazujú na upevňujúcu sa dôveru a zároveň rastúcu dôveryhodnosť medzi francúzskymi priemyselnými výrobcami a britskými spotrebiteľmi.
O rast európskych trhov sa pričinili aj očakávania investorov, že Európska centrálna banka podporí ekonomiku i investorov a na svojom decembrovom zasadaní zníži úrokové sadzby. Európske úrokové sadzby sú teraz na úrovni 3,25 percenta, čiže o 2 percentá vyššie ako americké.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:26