StoryEditor

Hra na čas v opozičných stranách

15.10.2002, 00:00

Zasa sa nič nestalo. Asi takto možno hodnotiť výsledky víkendových rokovaní Republikového predstavenstva (RP) HZDS-ĽS a Ústrednej rady (ÚR) SNS. Lídri obidvoch politických subjektov dokázali "uhrať" pre seba viac-menej priaznivý výsledok. Žiadny mimoriadny snem HZDS-ĽS nebude, uskutoční sa až riadny snem v júni 2003. Podobne ÚR SNS síce potvrdila platnosť konania svojho predchádzajúceho rokovania v Nitre, ktoré zvolalo na 18. októbra mimoriadny snem a vyzvalo líderku SNS na odchod z funkcie, lenže to je všetko -- snem, aj to riadny, sa bude konať až v polovici januára.
Prvé, aj keď drobné víťazstvo, je už vo verbálnej stránke: mimoriadny snem znamená, že sa "niečo deje" a treba urýchlene reagovať. Riadny snem, naopak, naznačuje, že všetko je vlastne v pohode. Toto, samozrejme, oklame len radových voličov a aj tých nie vždy a všetkých -- funkcionári strán vedia svoje. Významnejší preto je odklad rozhodovania. A. Malíková aj V. Mečiar tým získali čas na spracúvanie straníckych štruktúr na nižších úrovniach. Pravda, čas získali aj vodcovia odbojných skupín, tí sú však v istej nevýhode: líder strany má v rukách celý aparát vrátane hovorcov, technické vybavenie a v neposlednom rade aj pokladničku. Významnú úlohu v ďalšom vývoji navyše zohrá aj výsledok komunálnych volieb, kde národniari nemusia obísť zle a HZDS-ĽS má vďaka väčšinovému systému dokonca celkom slušné šance na úspech.
Vďaka všetkým týmto faktorom je úspech V. Mečiara neporovnateľne väčší. A. Malíková môže obviňovať svoje okolie zo zrady, rozosielať svojim bývalým blízkym, ba najbližším spolupracovníkom, urážlivé SMS-ky, faktom však je, že na sneme ponúkne svoju funkciu a vyzvala ostatných podpredsedov, aby urobili to isté. Na sneme teda bude vychádzať obranných pozícií, čo nie je príliš výhodné. V. Mečiar o možnosti rezignácie evidentne neuvažuje. Koniec koncov, nemá ani veľký dôvod na takéto úvahy: za konanie mimoriadneho snemu sa vyslovilo len 9 zo 76 prítomných delegátov ÚR. A hoci oprávnene môžeme predpokladať, že miera nespokojnosti je oveľa vyššia ako 12-percentná (vyjadrené hlasmi za a proti konaniu mimoriadneho snemu), rovnako vážne treba brať obavy a neistoty členov HZDS-ĽS, spojené s odchodom svojho straníckeho šéfa. Nemožno tiež naľahko vziať jeden z hlavných plusových bodov v prospech V. Mečiara -- HZDS-ĽS je napriek ťažkým stratám stále najsilnejším politickým subjektom, pričom na tom má leví podiel práve osoba lídra. Tieto úvahy a z nich vyplývajúci výsledok hlasovania členov ÚR musí vziať do úvahy aj vodca nespokojných Vojtech Tkáč. To umožňuje V. Mečiarovi zaujať výhodné ofenzívne postavenie: už obvinil svojich odporcov (okrem V. Tkáča aj Jána Gabriela a Jozefa Brhela) z rozbíjania hnutia, čo je jeden zo "smrteľných hriechov". V. Mečiar má pol roka času, ktorý určite využije, hoci aj na úkor výkonu poslaneckého mandátu: tak, ako doteraz vždy v časoch tušených komplikácií, bude obchádzať kraje a okresy a získavať si ich vedenie. Ani zďaleka teda nejde o kompromis bez víťazov, ako to naznačil Ladislav Polka, jeden z dlhoročných popredných funkcionárov hnutia. Víťazstvo je víťazstvom, hoci len Pyrrhovým.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:05