StoryEditor

MMF optimisticky o globálnej ekonomike

24.10.2003, 00:00

Medzinárodný menový fond (MMF) sa včera po prvýkrát po dlhom čase vyjadril optimisticky o vyhliadkach svetovej ekonomiky. Na čele globálneho oživenia sú Spojené štáty, prekvapujúce je podľa fondu rýchle zotavenie japonského hospodárstva. David Robinson, zástupca riaditeľa oddelenia výskumu MMF, však zmiernil optimizmus fondu varovaním pred strednodobými rizikami, ako sú nevyrovnané bežné účty a zvyšujúca sa úroveň verejného dlhu.
Ako sa Robinson v Singapure vyjadril, situácia dnes je lepšia ako na jar, keď vojna v Iraku, prepuknutie choroby SARS a kolísajúce sa akciové trhy vrhali tieň na globálny rast. "Po dlhom čase môžeme zodpovedne povedať, že globálna ekonomika sa zotavuje," uviedol. Ekonomický rast v USA a v niektorých častiach Ázie -- Číne, Indii a časti juhovýchodnej Ázie -- sa ukázal silnejší ako predpokladal fond v pravidelnej polročnej správe uverejnenej v septembri. Hlavným problémom Japonska podľa je MMF pretrvávajúca deflácia, čiže pokles cenovej hladiny. Pre Japonsko je prekonanie tohto problému momentálne väčšou prioritou ako zvýšenie flexibility výmenných kurzov. MMF vyvíja nátlak na vlády ázijských krajín, aby zaviedli režim flexibilných menových kurzov. V prípade Japonska sa však musia úrady sústrediť na zastavenie škôd spôsobených znižujúcou sa cenovou hladinou. Stratégia mnohých ázijských krajín nadviazať svoje meny na americký dolár spôsobuje nerovnováhu v globálnej ekonomike a oslabuje potrebný domáci dopyt v týchto krajinách, uvádza MMF.
V prípade eurozóny Robinson pripustil obavy z nerovnomerného zotavovania ekonomiky. Krajiny ako Nemecko, Taliansko, či Holandsko sa v uplynulom období ocitli v recesii. Záporný rast HDP zaznamenala aj eurozóna ako celok. Včera zverejnená predpoveď nemeckej vlády očakáva nulový ekonomický rast po celý tento rok. Až v roku 2004 by sa mal rast najväčšej svetovej ekonomiky dosiahnuť úroveň do dvoch percent. Vďaka nízkym úrokovým mieram a daňovým škrtom sa ekonomika USA dostala z ťažkostí podstatne rýchlejšie a rast by mohol predstihnúť očakávania na najbližších deväť mesiacov. "Otázkou ostáva, či uvidíme plynulý prechod od spotreby, ktorá dosiaľ ťahala oživovanie, k investíciám," povedal Robinson. Rýchlo rastúce zisky spoločností, podľa neho, povzbudí firmy na investovanie.
Fond odporúča členským krajinám, aby pokračovali vo finančných reformách potrebných na efektívne rozdelenie úspor a posilnenie investícii. Ako druhý krok by mali krajiny zaviesť flexibilnejšie výmenné kurzy, ktoré umožnia posilňovanie mien.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 23:54