StoryEditor

Ako emócie ovplyvňujú naše zdravie

10.02.2002, 23:00

Daniel Goleman je dobre známy ako popularizátor pojmu emočná inteligencia, vďaka ktorému sa preslávil a rozprávkovo zbohatol. Súčasťou jeho bestselleru Emočná inteligencia mala byť pôvodne aj časť napísaná jeho manželkou Tarou Bennettovou-Golemanovou, autorka sa ju však nakoniec rozhodla vydať ako samostatnú publikáciu. V knihe Emoční alchymie (Columbus 2001) poukazuje na jedinečnú silu človeka, ktorý sa vo svojom úsilí stať sa lepším stáva akýmsi alchymistom, ktorý dokáže zmeniť svoje reakcie a emócie, dokáže nad nimi zvíťaziť. "Alchymisti pochopili, že tajomstvo, po ktorom pátrajú, neexistuje v okolí, ale vo vnútri ľudského psyché." Človek je schopný zbaviť sa rušivých emócií a pomocou praktickej aplikácie vedomého vnímania nadobudnúť pokoj mysle. Dr. Tara Bennettová-Golemanová je psychoterapeutka a učiteľka, ktorá na základe vlastných skúseností a skúseností s prácou s klientmi vypracovala inovačnú techniku vedomého vnímania, metódu, ktorá učí myseľ rozšíriť a zdokonaliť presnosť vnímania -- dosiahnuť ďaleko za hranice oklieštení, ktoré limitujú náš pohľad. Skĺbila poznatky a metódy kognitívnej psychológie a neurológie, psychoterapie, budhistickej psychológie a praktickej aplikácie vedomého vnímania. Vnútorný pokoj zvyčajne narúšajú nepríjemné emócie, ktoré si potom vyberajú daň na našom zdraví. Západní vedci sa čoraz viac prikláňajú k tibetskej medicíne, ktorá už dávno považuje mentálne a emočné poruchy za pôvodcu mnohých organických chorôb. Rušivé emócie pôsobia deštruktívne, a preto sa Golemanová snaží ukázať, ako sa ich v našej zmysli máme zbaviť.
Autorka opisuje, ako dochádza k premene mysle pri aplikovaní vedomého vnímania, k odpútaniu sa od emočných návykov, ktoré nám bránia byť šťastnými. "Vedomé vnímanie nám pomôže identifikovať skryté emočné vzorce, vynesie ich na svetlo uvedomenia, aby sme sa mohli vymaniť z ich zovretia."
Publikácia sa zaoberá hľadaním samých seba takých, aký každý z nás v skutočnosti je. No dvere k šťastiu nám otvára i empatia, súcit, pomoc a starosť o svojich blížnych. Podľa Golemanovej, len keď sa odpútame od starosti o seba samých, od vnútorného sústredenia na svoje problémy a od sebaľútosti, objaví sa súcit ako spontánny výraz nášho uvedomenia. Dobrým obchodným ťahom je predhovor tibetského dalajlámu. Ten odporúča ako jeden zo všeobecných "protijedov" proti úzkosti pomoc a starosť o svojich blížnych bez ohľadu na vlastné problémy: "Priestoru pre vedomé vnímanie je málo, preto sa naša osobná úzkosť vznáša ako prízrak. Vo chvíli, keď premýšľate o pomoci ostatným, myseľ sa rozrastie a vaše vlastné problémy sa zdajú zanedbateľné."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 19:58