StoryEditor

Horúčavy spôsobujú väčšie škody než záplavy

19.08.2003, 00:00

V čase, keď Európa varuje pred katastrofálnymi dôsledkami súčasných horúčav na hospodársky vývoj, sa Európska únia (EÚ) usiluje nájsť finančné zdroje na pomoc postihnutým poľnohospodárom -- jej snahy však zatiaľ neprinášajú očakávané výsledky, peňazí je stále málo.
Teplotné rekordy sú dnes v Európe témou, o ktorej sa najviac diskutuje. Rekordné horúčavy, ktoré zasiahli celý starý kontinent, napríklad vysušili a zničili poľnohospodársku pôdu vo východnej časti Francúzska. Škody spôsobené dlhodobým suchom prinútili vlády a poľnohospodárov obrátiť sa s prosbou na EÚ, aby im poskytla mimoriadnu finančnú pomoc. Nanešťastie, ide v poradí už o druhé leto za sebou, keď počasie spôsobilo veľké škody na celom starom kontinente. Po minuloročných záplavách v strednej Európe zostalo z peňazí EÚ určených na mimoriadne situácie len málo, pričom škody, ktoré spôsobia tohtoročné suchá, podľa predbežných odhadov dokonca presiahnu 16-miliardový dolárový "účet" škôd vyčíslený po záplavách.
Horúčavy sú horšie než záplavy. V Portugalsku vyčíslili doterajšie škody na jednu miliardu dolárov. Do konca júla nemeckí poľnohospodári odhadovali, že suchá už zničili asi 80 % úrody. Španielska poľnohospodárska asociácia odhaduje doterajšie škody asi na 900 mil. USD. Nemecko, ktorého úrodu v minulom roku zničili rozsiahle záplavy, v tomto roku opäť zaznamená veľké škody na úrode, tentoraz však pre vysoké horúčavy.
Portugalská ekonomika patrí jednoznačne medzi najpostihnutejšie. Za posledné dva mesiace v krajine zhorelo asi 500-tisíc akrov lesa, čo môže zraziť "na kolená" aj domáci papierenský a lesnícky priemysel. Štát sa postihnutým oblastiam rozhodol poskytnúť finančnú pomoc v objeme 113 mil. USD. EÚ pomohla postihnutým oblastiam vyslaním zvláštnych požiarnických jednotiek, aj napriek tomu ju Portugalsko požiadalo i o osobitnú finančnú pomoc.
Fond solidarity EÚ bol založený na pomoc pri veľkých prírodných katastrofách. Viac než 70 % svojich financií však už poskytol na pomoc po minuloročných povodniach. A Portugalsko nie je jedinou krajinou, ktorú postihli katastrofálne požiare. S lesnými požiarmi zápasia aj Španielsko, Taliansko, Francúzsko a Nemecko.
Pokladnica EÚ nemá dosť peňazí pre každého. Nedostatok financií by mohol byť signálom pre Francúzsky poľnohospodársky fond pre prípad katastrof, ktorý vznikol v roku 1960 a jeho hlavnou úlohou bolo odškodňovať farmárov, ktorí prišli o úrodu a poisťovne im tieto straty odmietali vyplatiť. Aj napriek tomu, že poľnohospodári do fondu pravidelne prispievali, vláda transferovala z celkovej sumy 203 mil. USD asi 170 mil. USD do ďalšieho fondu pre zadlžených farmárov, čo však spôsobilo, že ani francúzsky poľnohospodársky fond nemá dostatok peňazí na pomoc domácim farmárom. Európska asociácia poľnohospodárov odhaduje, že horúčavy spôsobili zatiaľ škody vo výške viac než 5 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:01