StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

18.09.2002, 00:00

Financial Times
Vladimír Mečiar v predvolebnom boji prehráva a uvedomuje si to. Všetky šance bývalého premiéra, ktorý sa túži vrátiť do funkcie predsedu vlády, zničila veľmi otvorená diplomatická kampaň USA a Európskej únie. Západní predstavitelia dali jasne najavo, že Mečiarovo autoritatívne správanie počas jeho minulej vlády ho diskvalifikovalo ako politického partnera. Západ Slovensku povedal, že sa musí vzdať Mečiara, inak ohrozí svoje šance na členstvo v NATO a EÚ. Napriek tomu sa však vládnucej koalícii nepodarilo získať volebnú výhodu z Mečiarových ťažkostí. Premiér Mikuláš Dzurinda si v zahraničí vyslúžil chválu za svoje reformy. Ale pri 19-percentnej nezamestnanosti a obvineniach z korupcie len málo Slovákov pripisuje vláde nejaký úspech.
(Požiadavky EÚ a NATO zvyšujú volebnú horúčku na Slovensku, Robert Anderson and Stefan Wagstyl, 17. 9.)

Die Presse
Bývalý premiér a súčasný vodca najsilnejšej opozičnej strany na Slovensku Vladimír Mečiar je pre nepriaznivé výsledky prieskumov verejnej mienky čoraz nervóznejší. Jeho zlý vzťah k novinárom je legendárny. Expremiér zvyknutý na slepé uctievanie svojich prívržencov neakceptuje podľa jeho názoru "neprimerané" správanie sa kriticky naladených žurnalistov, ktorí jeho politiku a jeho osobu nesprevádzajú vždy férovo. V ostatnom čase sa novinári na Slovensku živo zaujímali o finančné zdroje, z ktorých Mečiar kryl výdavky na rekonštrukciu vily Elektra. Len pred týždňom predstavil expremiér človeka, ktorý mu tieto prostriedky poskytol -- nemeckého obchodníka Petra Zieglera. Médiá však zaujíma odpoveď na otázku, ako chce Mečiar svoju pôžičku splatiť.
(Mečiar je nervóznejší, Christoph Thanei, 17. 9.)

The Economist
Medzi Arabmi koluje v ostanom čase jeden drsný vtip: Američania si myslia, že by sme mali byť viac ako oni. Pritom sa každý deň podobajú čoraz viac oni nám. Majú dedičný úrad prezidenta, korupciu, terorizmus, Izraelom okupované územie -- rozumej Capitol Hill -- a zlú bilanciu v oblasti ľudských práv. A teraz chcú urobiť Iraku to, čo predtým Irak urobil Kuvajtu. Jedna z vecí, ktorú tento vtip ilustruje, je skutočnosť, že za posledný rok ešte vzrástla skepsa, s ktorou Arabi hodnotia motívy Spojených štátov, a panika, s ktorou vnímajú americkú moc. Na rozčarovanie z Ameriky však Arabi rozhodne nemajú monopol, ale najviac dobrej vôle ubudlo po 11. septembri 2001 práve v ich regióne, ktorý má pocit, že je kolektívne trestaný za hriechy niekoľkých jednotlivcov.
(Amerike neveríme, 14. -- 20. 9.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:52