StoryEditor

United Airlines požiadali o pomoc

22.10.2002, 00:00

United Airlines (UAL) majú počas tohto týždňa opätovne predložiť žiadosť o finančnú pomoc v odhadovanej výške 1,8 mld. USD s cieľom oddialiť hrozbu bankrotu. V tom istom čase pokračujú rokovania s odborovými zväzmi o mzdových ústupkoch.
K uvedenému kroku viedli kritické hospodárske výsledky UAL za 3. štvrťrok, v ktorom dosiahla strata hodnotu 889 mil. USD, čo predstavuje 15,57 USD na jednu akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roka sa tento ukazovateľ definoval na úrovni 1,2 mld. USD, čo súviselo s teroristickými útokmi na USA.
Výkonný riaditeľ leteckej spoločnosti Glenn Tilton zdôraznil, že vedenie bude aj naďalej veľmi energicky pracovať v súčinnosti s odborovými zväzmi na reštrukturalizačnom pláne, v rámci ktorého má dôjsť k úspore mzdových nákladov v celkovom objeme 5,8 mld. USD.
Štyri s piatich odborových zväzov na sklonku uplynulého týždňa informovali o dohode s vedením UAL, ktorej cieľom je ušetriť na mzdách počas jedného roka viac ako miliardu dolárov. Situáciu komplikuje to, že do dohody sa nezahŕňa Medzinárodná asociácia mechanikov (IAM), ktorá už na začiatku tohto mesiaca vyjadrila nesúhlas podieľať sa na mzdových rokovaniach. Analytici poznamenávajú, že ak sa dialóg medzi vedením UAL a zamestnancami, ktorí kontrolujú až 55 % akcií spoločnosti, veľmi rýchlo a efektívne neskončí, bude musieť United Airlines požiadať na základe kapitoly 11 zákona o bankrotoch o ochranu pred veriteľmi.
G. Tilton podobné úvahy odmieta a tvrdí, že podniknúť uvedené kroky nie je nevyhnutné. UAL však vykázal v 3. štvrťroku dennú stratu vo výške 7 mil. USD a v poslednom štvrťroku 2002 môže byť situácia ešte horšia. UAL má totiž značné záväzky voči bankám -- 17. novembra musí splatiť 300 mil. dolárov a 2. decembra ďalších 575 mil. USD. Do konca decembra musí zaplatiť 70 mil. USD aj Medzinárodnej asociácii mechanikov -- IAM.
Americká vláda ešte v auguste tohto roka odmietla prvú žiadosť UAL o pôžičku vo výške 1,8 mld. USD s poukázaním na nedostatočný reštrukturalizačný plán. Experti na Wall Streete poznamenávajú, že ani prípadná finančná pomoc od federálnej vlády nie je zárukou, že UAL sa vyhne bankrotu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:03