StoryEditor

Kuba sa presadzuje na trhu s liekmi

24.11.2003, 23:00

Na kubánske hospodárstvo, ktoré stále zápasí s problémami, výrazne vplýva úspešný vývoz zdravotníckych technológií, liekov a zdravotná turistika v krajine. Informovala o tom britská mediálna spoločnosť BBC.
Pozícia Kuby v rámci rozvojového sveta je skutočne plná paradoxov. Nízka životná úroveň v krajine a pretrvávajúci krízový stav domáceho hospodárstva vedie k ustavičnému znižovaniu životnej úrovne obyvateľstva, avšak socialistický režim kubánskeho prezidenta Fidela Castra dokázal venovať veľa energie do rozvoja verejného zdravotného systému, ktorý je svojou úrovňou v mnohých indikátoroch porovnateľný so zdravotným systémom vo viacerých bohatých západoeurópskych krajinách.
Vzdelávanie, veda a zdravie, sa stali základnými kameňmi revolúcie na Kube v roku 1959. Nové pomery v krajine viedli k prudkému rozvoju práve v oblasti zdravotníctva. Export farmaceutických produktov, očkovacích vakcín a biotechnológií pomáha pri získavaní dostatočných peňažných prostriedkov potrebných na výskum v oblasti medicíny a na zabezpečovanie bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre domáce obyvateľstvo. Tento vývoz prináša do krajiny cenné devízy, v minulom roku sa jeho hodnota vyšplhala až do výšky 250 miliónov dolárov. Len z exportu biotechnológií získava Kuba viac než 150 miliónov dolárov ročne.
V 80. rokoch kubánska vláda investovala milióny dolárov na vybudovanie najmodernejších laboratórií na výrobu vakcín a obrovského biotechnologického centra. Od roku 1989, keď prestala Kuba získavať pomoc od bývalého Sovietskeho zväzu a vzhľadom na vážnu hospodársku krízu, ktorá ju zasiahla v 90. rokoch, získali moderné zdravotnícke inštitúcie v krajine pozíciu strategických rozvojových oblastí, z ktorých produkty sa mohli z Kuby vyvážať vo veľkom a podporovať tak rast domácej ekonomiky. Prvým prelomom pre kubánsku medicínu bolo získanie patentu na výrobu vakcíny na meningitídu typu B koncom 80. rokov. Tá sa následne úspešne exportovala do juhoafrických krajín vrátane Brazílie a Argentíny. Licenciu na výrobu tejto vakcíny získala prednedávnom spoločnosť GlaxoSmithKline, ktorá by ho mala predávať na trhu v Európe a perspektívne možno aj v Spojených štátoch.
Úsilie Kuby získať výrazný podiel na svetovom farmaceutickom trhu prichádza aj napriek prekážkam jednak politickým, ale v mnohých prípadoch aj obchodným, príkladom je dlhoročné obchodné embargo zo strany USA. Kuba sa zatiaľ na medzinárodných trhoch nedokáže presadzovať dobrou marketingovou stratégiou, jedinou zárukou jej úspechu sú len kvalitné výrobky. V mnohých prípadoch sú kubánske lieky kvalitnejšie než belgické alebo americké.
Krajina sa rovnako pýši aj vyspelým domácim vybavením zdravotníckych zariadení, špecializovaných kliník a kúpeľmi pre zahraničných turistov. Väčšina zahraničných pacientov prichádza z Latinskej Ameriky. Medzi najvyhľadávanejšie služby patria operácie očí, liečenie sklerózy multipex alebo Parkinsonovej choroby. Liečenie pigmentovej retinitídy práve na Kube vyhľadávajú aj mnohí pacienti z Európy alebo zo Severnej Ameriky. Zdravotná turistika prináša Kube ročne asi 40 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:39