StoryEditor

Krátke správy

26.02.2003, 23:00

Európska komisia oznámila, že vypracovala návrh finálneho zoznamu tovarov, na ktoré môže uplatniť sankcie voči Spojeným štátom americkým v celkovej hodnote 4 mld. USD. Sankcie môže Európska únia (EÚ) uvaliť na USA v rámci dlhodobého obchodného sporu s Washingtonom pre úľavy na exportné dane. Tieto úľavy poskytli USA svojim významným exportérom. Komisia zaslala návrh členským krajinám EÚ na posúdenie. V prípade tovarov na vypracovanom zozname môže EÚ zaviesť až 100-percentné clo. Európsky komisár pre obchod Pascal Lamy však na budúci týždeň navštívi USA, aby sa pokúsil problém vyriešiť. EÚ získala právo uvaliť sankcie vtedy, keď Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodla v neprospech amerických úľav z exportných ciel. (SITA)

DBS Group Holdings Ltd., najväčšia banka juhovýchodnej Ázie, zaznamenala prekvapujúci 1,9-percentný nárast čistého zisku napriek výraznému zvýšeniu rezerv na pokrytie zlých úverov vzhľadom na oslabenú ekonomiku. Banka so sídlom v Singapure v piatok oznámila, že čistý zisk vzrástol v minulom roku na 1,02 mld. singapurských dolárov (SGD) z 999,12 mil. SGD v roku 2001. Výdavky na zabezpečenie zlých úverov a ďalšieho poklesu hodnoty aktív banky vzrástli o 41 % na 534 mil. SGD. DBS sa chce v ťažkej ekonomických podmienkach sústrediť na zvyšovanie prevádzkovej a procesnej hospodárnosti. Čisté príjmy z úrokov sa vlani zvýšili o 17,2 % na 2,65 mld. (SITA)

Druhá najväčšia nemecká banka HVB Group oznámila, že v roku 2003 očakáva pokles rezerv na krytie strát z nedobytných úverov na úroveň približne 3 mld. eur. V roku 2002 vyskočili výdavky HVB, súvisiace s nedobytnými úvermi, na 3,79 mld. eur, v dôsledku čoho sa finančná spoločnosť dostala do hlbokej straty. Najväčšieho európskeho poskytovateľa úverov HVB veľmi negatívne zasiahli nedobytné úvery, pokles cien akcií a reštrukturalizačné náklady. Minulý týždeň banka oznámila, že nebude vyplácať dividendu za rok 2002, aby zmiernila negatívne tlaky na svoju kapitálovú bázu. Cena akcií HVB padla od začiatku roku 2002 takmer o 70 %, čo viedlo k redukcii hodnoty banky na akciovom trhu o 12 mld. eur. (SITA)

Pražská burza v stredu prerušila klesajúci trend, keď ju vytiahla nahor Komerční banka a ignorovala tak oslabenie svetových trhov a stagnáciu regiónu. Index PX-50 stúpol o 0,44 % na 478,9 bodu. Burzové obchody by mali oživiť predbežné výsledky za minulý rok, ktoré vo štvrtok zverejní Telecom a Unipetrol a v piatok Komerční banka, ČEZ a České radiokomunikace. Objem obchodov v segmente SPAD klesol na 268 mil. CZK z utorkových 356 mil. CZK. Komerční banka, ktorá si pripísala 51 % všetkých transakcií, vzrástla o 0,4 % na 2 146 CZK. Český Telecom, naopak, ako jediný pražský blue-chip zoslabol, a to o 0,3 % na 286 CZK. (SITA)

Medzinárodná ratingová agentúra Standard and Poor's v stredu oznámila, že pripravovanému dlhopisovému programu hlavného mesta Prahy pridelila dlhodobé úverové hodnotenie na úrovni A- so stabilným výhľadom. Rovnaký rating pre dlhodobé záväzky v cudzej mene má aj Česká republika. Praha podľa vyjadrenia ratingovej agentúry ťaží zo svojej pozície komerčného centra českej ekonomiky, z priaznivej úrovne likvidity a z dobrej rozpočtovej disciplíny. Hlavné mesto Česka plánuje ešte počas prvého štvrťroka vydať emisiu dlhopisov za 170 mil. eur. (SITA)

Najväčšia britská poisťovňa Aviva zaznamenala vlani nižší prevádzkový zisk a výrazne znížila v súlade s očakávaniami dividendu. Spoločnosť v stredu oznámila, že prevádzkový zisk v minulom roku klesol na 1,798 mld. GBP z 1,983 mld. GBP v roku 2001. Výsledok znížil najmä prepad na akciových trhoch. Dividenda za rok 2002 sa znížila na 0,23 GBP na akciu z 0,38 GBP na akciu pred rokom. Aviva varovala investorov pred možnou redukciou dividend a zhoršovaním hospodárenia už pri zverejnení výsledkov za rok 2001. (SITA)

Podľa centrálnej banky juhokórejský bežný účet platobnej bilancie mal vlani prebytok 6,09 mld. USD, o 26 % menej ako rok predtým. V decembri saldo bežného účtu vzrástlo na 646 mil. USD oproti 168,3 mil. USD z decembra v roku 2001. Okrem vysokej ceny ropy sa na prehĺbení schodku podieľal aj účet bežných prevodov s deficitom 212,1 mil. USD. V tomto mesiaci očakáva centrálna banka na bežnom účte mierny prebytok. (SITA)

Podľa nemeckého štatistického úradu domáca ekonomika v poslednom vlaňajšom štvrťroku mala nulový rast oproti tretiemu štvrťroku. V medziročnom porovnaní HDP vo štvrtom štvrťroku stúpol o 0,5 %, pričom ekonomický rast v minulom roku dosiahol 0,2 %.
Analytici, ktorých nulový rast neprekvapil, predpokladajú, že čoskoro dôjde k zníženiu úrokových sadzieb. Ekonómovia veľkú váhu na poklese HDP pripisujú neistote okolo Iraku a tohtoročný rast odhadujú na 0,7 %. (TASR)

Čistý zisk mladoboleslavskej automobilky Škoda Auto vlani klesol na 1,8 mld. CZK z 2,13 mld. CZK z roku 2001, a to predovšetkým v dôsledku silnej koruny. Jej tržby klesli medziročne o 5,2 % na 145,7 mld. CZK. Zisk pred zdanením klesol na 2,49 mld. CZK z 2,67 mld. CZK. a prevádzkový zisk sa znížil na 3,68 mld. CZK z predvlaňajších 5,88 mld. CZK. Spoločnosť predala 445 525 áut, čo je medziročne o 3,2 % menej. (SITA)

Hospodársky rast Španielska sa oslabuje -- HDP vzrástol v roku 2002 o 2,0 %, teda o 0,7 percentuálneho bodu menej ako pred rokom. Miera rastu nesplnila prognózu vlády -- 2,2 % -- z minuloročného augusta. Dôvodom oslabenia rastu hospodárstva je podľa štatistického inštitútu pokles domáceho dopytu, ale aj ťažkosti v turistických oblastiach. Možno však vidieť mierne ozdravenie. V štvrtom štvrťroku 2002 bol zaznamenaný nárast 2,1 % a v predchádzajúcom štvrťroku 1,8 %. (TASR)

Japonské akcie včera uzatvorili druhú klesajúcu seansu za sebou, keď index Nikkei klesol o 0,04 % na 8 356,81 bodu a zvýšili predchádzajúcu stratu takmer na dvadsaťročné minimum. Bluechipsové akcie, ako napríklad Canon Inc., klesli o 0,95 % na 4 80 JPY a Nomura Holdings Inc. klesli o 2,25 % na 1 391 JPY. Negatívne nálady pretrvávajú aj v bankovom sektore, keď viaceré megabanky informovali o potrebe zvýšiť základné imanie. V domácej ekonomike japonskej vláde dochádzajú karty, ktorými by mohla riešiť stagnujúci rast krajiny. (TASR, hn)

Ruský plynárenský gigant Gazprom v januári mierne znížil vývoz zemného plynu do západnej a strednej Európy z 13,4 mld. na 13,3 mld. kubických metrov. Dodávky do Českej republiky klesli o 100 mil. kubických metrov. Podobne klesli aj na Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Bulharsko. Z východoeurópskej oblasti sa dodávky plynu zvýšili iba do Juhoslávie. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 16:43