StoryEditor

Medziúver -- rýchle, pohodlné, ale aj relatívne drahé riešenie

13.04.2004, 00:00
Minimálny čas sporenia, po ktorom klient získa nárok na čerpanie stavebného úveru, vždy závisí od zmluvne zvolenej tarify. Sporiteľ ho zároveň môže ovplyvniť výškou a pravidelnosťou vkladov na účet. Aj pri tých najrýchlejších tarifách a okamžitom vložení polovice cieľovej sumy mu hodnotiace číslo nenabehne spravidla skôr ako po dvoch rokoch. Na preklenutie tohto obdobia stavebné sporiteľne klientom, ktorí nemôžu alebo nechcú čakať, vytvorili tzv. medziúver. Ide o rýchle, pohodlné, ale najmä relatívne drahé riešenie.

Ako to funguje
Základnou podmienkou na získanie medziúveru je podpísanie zmluvy o stavebnom sporení a zaplatenie poplatku za jej uzatvorenie. Medziúver potom klient môže získať na základe písomnej žiadosti adresovanej centrále stavebnej sporiteľne. Musí však preukázať dostatočnú bonitu a adekvátne zabezpečenie pôžičky. Ani v prípade, že všetky podmienky splní však nemá právny nárok na získanie medziúveru. Stavebná sporiteľňa teda môže sporiteľovu žiadosť zamietnuť.
Výška medziúveru je rovná výške cieľovej sumy, ktorú si klient zvolil v zmluve o stavebnom sporení. Po pridelení finančných prostriedkov potom sporiteľ platí dve sumy. Jednou sú úroky medziúveru (teda bez istiny) a druhou minimálna suma mesačných vkladov na stavebné sporenie, ktorú sa klient zaviaže platiť v zmluve. Po dosiahnutí polovice cieľovej sumy a dostatočného hodnotiaceho čísla sa z nasporených peňazí splatí polovica istiny a zvyšná časť požičaných peňazí sa stáva riadnym stavebným úverom, ktorý je úročený výhodnejšie ako medziúver. A klient pri ňom už spláca nielen úroky, ale aj istinu.

Ponuka medziúverov
Prvá stavebná sporiteľňa v súčasnosti ponúka XXL úver s nulovým vkladom, ktorý môžu jej klienti využiť do konca októbra tohto roku. Minimálna cieľová suma pri tomto produkte predstavuje 100-tisíc korún a maximálna päť miliónov. Ročná úroková sadzba závisí od spôsobu ručenia za požičané peniaze. Pri zabezpečení záložným právom na nehnuteľnosť alebo hnuteľnou zábezpekou je 6,99 percenta ročne. Pri využití ručiteľa predstavuje 7,79 percenta ročne. V oboch prípadoch však spomínanú sadzbu klient platí iba do pridelenia cieľovej sumy. Potom spláca stavebný úver s ročným úročením 4,7 percenta, ktoré je garantované počas celého obdobia splácania.
Novinkou Prvej stavebnej sporiteľne je aj voliteľný medziúver s počiatočným vkladom od 10 percent cieľovej sumy a s nárokom na stavebný úver už od 30 percent z cieľovej sumy pri cieľových sumách od 100-tisíc do päť miliónov korún. Pri voliteľnom medziúvere si klienti sami určujú výšku počiatočného vkladu, mesačnej splátky, ako aj obdobie splácania.
Klient ČSOB Stavebnej sporiteľne môže po vložení minimálne 20 percent z cieľovej sumy požiadať o tzv. Rýchloúver až do výšky 100 percent cieľovej sumy, pri výške cieľovej sumy 100-tisíc až dva milióny korún. Tento druh medziúveru je úročený 7,9 percenta ročne. Následný stavebný úver potom sporiteľ bude splácať sadzbou 4,75 percenta ročne. Medziúver pri produktoch Profit, Profit Kľúčik, Kredit a Variant je úročený 7,95 percenta ročne. Sadzba pri medziúvere produktu Benefit je 6,9 percenta ročne.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa v súčasnosti ponúka medziúver pri úrokových sadzbách od 7,5 do 8 percent podľa spôsobu zabezpečenia. Klient však musí vložiť minimálne 40 alebo 50 percent z cieľovej sumy, pri cieľovej sume od 10-tisíc do päť miliónov korún. Od 15. apríla sa však ponuka sporiteľne rozrastie o ďalšie štyri medziúvery s úrokovou sadzbou od 6 do 9,8 percenta.

Ponuka medziúverov na slovenskom trhu
Prvá stavebná sporiteľňa úroková sadzba* min. počiatočný vklad
Voliteľný medziúver

6,99 % a 7,79 %

od 10 % z CS

XXL úver

6,99 % a 7,79 %

0 % z CS

Medziúver

6,90%

50 % z CS

Wüstenrot stavebná sporiteľňa úroková sadzba* min. počiatočný vklad
Medziúver

7,50 % a 8,00 %

40, resp. 50 % z CS

ČSOB Stavebná sporiteľňa úroková sadzba min. počiatočný vklad
Rýchloúver

7,90%

20 % z CS

Medziúver pri produkte Benefit

6,90%

50 % z CS

Medziúver pri produkte Kredit

7,95%

40 % z CS

Medziúver pri produkte Profit, Variant

7,95%

50 % z CS

* Úroková sadzba závisí od spôsobu zabezpečenia pôžičky, CS=cieľová suma
Zdroj: stavebné sporiteľne
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:46