StoryEditor

Zmena orientácie na výrobu a obchod

30.04.2003, 00:00

Výskumný ústav chemických vlákien (VÚCHV) zo Svitu je jedným z mála pracovísk svojho druhu v SR, ktorému sa podarilo prežiť obdobie prvej polovice deväťdesiatych rokov. Pretransformoval sa na obchodnú spoločnosť, stabilizoval hospodárenie a naštartoval rozvoj v súlade s plánovanou integráciou Slovenska do EÚ. Ústav sa zachránil aj vďaka orientácii na výrobné a obchodné aktivity. "Popri nich sa dokážeme v súčasnej situácii, finančne nie príliš naklonenej aplikovanému výskumu, venovať i výskumno-vývojovým činnostiam," uviedol jeho generálny riaditeľ Dušan Budzák.
VÚCHV už niekoľko rokov za sebou zvyšuje tržby za predaj vlastných výrobkov a služieb a hospodári s miernym ziskom. Minulý rok tvorila asi 70 % výkonov ústavu malotonážna výroba, zvyšok výskumno-vývojové úlohy a certifikačná činnosť. Podľa D. Budzáka VÚCHV vlani dosiahol obrat 140 mil. Sk, pričom asi polovicu z tohto objemu realizoval v exporte. Plán na tento rok počíta s ďalším navŕšením tržieb približne o 10 %.
Produkčné kapacity ústavu sa orientujú na výrobu farebných koncentrátov na farbenie syntetických vláken a výrobu špeciálnych polypropylénových vlákien využívaných najmä v stavebníctve, ale aj v technických a textilných aplikáciách. Časť výroby tvorí i strojárenská kapacita, ktorá sa orientuje na zákazkovú činnosť. VÚCHV má akreditované skúšobné laboratórium a pôsobí ako autorizovaná skúšobňa pre oblasť textilu a vlákien.
Napriek poklesu záujmu o výskumnú činnosť sa ústav zaoberá predovšetkým modernizáciou polymérov a polypropylénových vláken a novými spôsobmi ich farbenia. "V tomto roku sme uzatvorili dohody o výskumno-vývojových projektoch s viacerými firmami na Slovensku i v zahraničí," uviedol generálny riaditeľ. Export výroby a vedeckých služieb ústav smeruje najmä do Ruska, ČR, Maďarska, Poľska, Švajčiarska, Nemecka a Belgicka.
VÚCHV ročne investuje do modernizácie niekoľko miliónov korún. Aby spoločnosť mohla zdvojnásobiť svoje výkony, čo je jej strategickým zámerom v strednodobom horizonte, potrebovala by podľa D. Budzáka preinvestovať v najbližšom období okolo 40 až 50 mil. Sk. Aj z tohto dôvodu ostáva otázka vstupu strategického investora do ústavu stále otvorená.
Ústav vznikol v roku 1951. V roku 1996 ho sprivatizovala spoločnosť Tafib Svit založená manažmentom a zamestnancami VÚCHV, ktorí vlastnia spolu 97 % akcií.
Vývoj výkonov VÚCHV Svit v rokoch 1999 až 2003 (mil. Sk)
1999 2000 2001 2002 2003 *
101 120,5 128 140 154
* plán
Zdroj: VÚCHV, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:58