StoryEditor

Bush je za palestínsky štát, ale bez Arafata

26.06.2002, 00:00
Americký prezident George W. Bush sa vyslovil za výmenu palestínskeho vedenia. V pondelkovej reči k situácii na Blízkom východe, ktorú predtým viackrát presunul, zároveň podporil myšlienku provizórneho palestínskeho štátu, avšak bez palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

Palestínčanov vyzval, aby si zvolili iné vedenie, ktoré nie je zaťažená terorom. "Mier si vyžaduje nových palestínskych vodcov," vyhlásil Bush vo Washingtone, "len tak môže vzniknúť samostatný palestínsky štát. Izraelčanov zasa vyzval, aby zastavili výstavbu židovských osád a stiahli svoje jednotky z obsadených oblastí. Informovala o tom stanica CNN.
Dlho očakávaný prejav Georga W. Busha hodnotilo medzinárodné spoločenstvo prevažne kladne. Izraelský rozhlas citoval v noci vyhlásenie premiéra Ariela Šarona. "Najprv sa musí zastaviť teror a sformovať autonómna oblasť pod novým vedením," vyhlásil šéf izraelskej vlády. Podľa údajov palestínskej tlačovej agentúry Wafa prijal Bushov prejav s uspokojením aj palestínsky vodca Jásir Arafat. Generálny tajomník palestínskeho vládneho kabinetu Ahmed Abdel Rahman však povedal, že Bushove vyhlásenia ohľadne palestínskeho vedenia sú "neakceptovateľné". Generálny tajomník OSN Kofi Annan napriek pozitívnemu hodnoteniu Bushovho prejavu podotkol, že "na otázku, kto bude viesť palestínsky ľud, môže odpovedať len palestínsky ľud". Výmenu palestínskeho vedenia nežiada ani EÚ. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana vyhlásil, že únia súhlasí s dvoma základnými podmienkami na dosiahnutie cieľa - ukončenie terorizmu a ukončenie okupácie. Generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Amr Músá v Chartúme vyzdvihol "niektoré body" z prejavu amerického prezidenta. Dodal však, že Arabi musia pripraviť vznik palestínskeho štátu.
Vo svojom vystúpení načrtol šéf Bieleho domu víziu dvoch samostatných štátov, Izraela a Palestíny, ktoré dokážu koexistovať v mieri. Suverenita a hranice palestínskeho štátu by mali byť provizórne až po dosiahnutie finálnych dohôd, umožňujúcich trvalé a spravodlivé vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Provizórny palestínsky štát by mal byť vytvorený najneskoršie do 18 mesiacov. Po približne troch rokoch by potom v rámci konečného vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu mal vzniknúť samostatný štát Palestínčanov. Toto všetko sa môže uskutočniť len pod novým demokratickým vedením, ktoré zo všetkých síl bojuje proti teroru. "Dnes posmeľuje palestínske vedenie teroristov namiesto toho, aby sa im postavilo. K zlej hospodárskej situácii Palestínčanov prispieva aj oficiálna korupcia," kritizoval Bush bez toho, aby menovite spomenul Arafata.
Spojené štáty spolu s Európskou úniou a arabským svetom pomôžu Palestínčanom podľa Bushových slov vybudovať konštitučný rámec a fungujúcu demokraciu. Regionálne voľby by sa mohli uskutočniť už tento rok, nasledovať by mali voľby celonárodné. Ak sa docielia pokroky v bezpečnosti, musí Izrael stiahnuť svoje jednotky za pozície z 28. septembra 2000 a zastaviť výstavbu židovských osád, žiadal Bush v 15-minútovom načrtnutí plánu pre Blízky východ. V konečnej fáze by sa mal Izrael stiahnuť za hranice spred roku 1967. Okrem toho nesmie židovský štát brániť rozvoju palestínskej ekonomiky a musí dovoliť voľný pohyb osôb.
George W. Bush bude o blízkovýchodnom pláne dnes a zajtra rokovať s hlavami štátov a premiérmi siedmich najdôležitejších priemyselných krajín a Ruska (G-8). Stretnú sa v lyžiarskom stredisku Kananaskis pri Calgary v provincii Alberta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:53