StoryEditor

EK schválila fúziu HP/Compaq

03.02.2002, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Európska komisia (EK) dospela k záveru, že zlúčenie amerických spoločností Hewlett-Packard a Compaq (ide o transakciu v objeme 23,8 mld. USD) nenaruší konkurenčné prostredie v európskom sektore informačných technológií.
Analýza tejto fúzie, ktorá je doteraz najväčšou v oblasti IT, celkom jasne naznačuje, že nová spoločnosť nebude v dominantnej pozícii, a teda nemôže diktovať ceny na trhu. Skôr je evidentné, že zákazníci budú môcť profitovať z rozsiahlejšieho výberu ponúk a inovácií, uvádza sa vo vyhlásení EK.
K rozhodnutiu došlo na základe mesačného preskúmavania celej transakcie zo strany bruselských protimonopolných orgánov. Ako uviedla výkonná riaditeľka HP Carly Fiorinová, ide o povzbudzujúci krok aj pre ostatné regulačné autority vo svete, pretože poskytuje reálnu podporu na vytvorenie ešte konkurenčnejšieho prostredia na trhoch s informačnými technológiami. Efektívny proces preskúmania budúcej fúzie znamená, že akcionári oboch firiem môžu o nej definitívne rozhodnúť, čo sa očakáva už v marci a celý kontrakt sa má skompletizovať v prvej polovici roku 2002.
Hewlett-Packard po zlúčení s Compaqom bude ovládať až 40-percentný podiel na trhu so servermi, ktorý je "vstupnou bránou" k e-commerce a internetu, EK však vychádzala z toho, že konkurenti nového subjektu sú dostatočne silní na to, aby zabránili sfúzovanej spoločnosti porušovať podmienky trhu. Schválená fúzia je zároveň veľmi dôležitým a aj úspešným testom spolupráce európskych a amerických orgánov, ktoré sa zaoberajú reguláciou trhu. V minulom roku totiž došlo k vážnemu rozporu, pretože EK zablokovala fúziu General Electric s Honeywellom, teda transakciu v objeme 45 mld. USD. Tento transatlantický spor sa však po rozhodnutí EK z konca minulého týždňa výrazne utlmil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:32