StoryEditor

Na čítanie k počítaču Štatistika v Exceli

28.11.2002, 23:00

Vhodné čítanie k počítaču -- najmä pre tých, ktorým je štatistika nástrojom pri rozhodovaní -- poskytuje publikácia docenta Ekonomickej univerzity v Bratislave Jozefa Chajdiaka Štatistika v Exceli (STATIS, Bratislava 2002, 160 strán). Ponúka opis postupov, ako riešiť množstvo štatistických úloh spracovaných vo funkciách, nástrojoch a aj priamych výpočtoch v Exceli bez väčších nárokov na matematické znalosti používateľa. Riešenie úloh ilustruje na konkrétnych príkladoch zo sociálno-ekonomickej praxe. Cieľom knihy je dať čitateľovi informácie, ako riešiť štatistické úlohy v Exceli. Excel sa stal každodenným nástrojom práce mnohých z nás.
Knihu využijú predovšetkým tí, ktorí stoja pred problémom rozhodovania a mienia ho podložiť analýzou zozbieraných údajov, prípadne aj s využitím štatistických nástrojov a funkcií v Exceli. Využije ju však aj široký okruh používateľov osobných počítačom s programom Excel, pretože opísané riešenia poskytujú návod pre čitateľa, ako riešiť vlastné úlohy.
Kniha obsahuje úvod, register a 9 kapitol. V nich sú všeobecné poznámky, analýzy súboru nameraných hodnôt, grafická analýza, viacrozmerné metódy analýzy údajov, analýza časového radu, indexy a rozklady, testovanie hypotéz, tabuľková analýza, ďalšie možnosti Excelu. Vychádza zo slovenskej verzie Excelu vo verzii Microsoft Office 2000. Od používateľa vyžaduje základné zručnosti práce s Excelom, základné vedomosti z matematiky a vopred nevyžaduje vedomosti zo štatistiky. Podrobnejšie odvodzovanie postupov, dokazovanie vzorcov často chýba, spolieha sa v niektorých miestach až príliš na prirodzenú inteligenciu čitateľa. Dobre je čítať ju priamo pri počítači. Napokon je to aj nevyhnutnosť, ak sa chce čitateľ dostať až k špeciálnym oblastiam štatistiky, napríklad ku generovaniu náhodných čísel s využitím Excelu. Knihu si možno objednať na adrese: STATIS, Starhradská 12, 85105 Bratislava alebo kúpiť vo vybraných kníhkupectvách na Slovensku. Informácie aj o ďalších knihách nájdete na internete na www.statis.biz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:50