StoryEditor

Záujem o abecedu eurofondov

15.10.2003, 00:00

Prax potvrdzuje, že hlad po informáciách o mechanizmoch štrukturálnych fondov EÚ je neuspokojený. Potvrdilo sa to aj na diskusnom stretnutí, pripravenom Trenčianskou regionálnou komorou SOPK, kde sa podnikatelia hľadali odpovede na otázky, ako získať finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov, ako zladiť odbornú stránku projektu s jeho formálnymi požiadavkami, aj ako majú postupovať, aby boli úspešní. Hoci mnohé informácie možno nájsť na stránkach internetu, predsa len detailné objasnenie je veľmi potrebné.
Uchádzači o finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov môžu predkladať svoje projekty do 3. novembra tohto roku, keď sa uzatvára prvé kolo. Záujemca však musí mať splatené záväzky voči štátu, musí preukázať bezúhonnosť a v jeho firme musí byť jasná a prehľadná situácia. Šancu byť úspešnými budú mať projekty obsahujúce vývoj nových produktov, zvyšovanie efektívnosti výroby, rast produktivity práce, vytváranie nových pracovných miest a pod. Týkajú sa priemyslu a cestovného ruchu. Trenčianskemu regiónu, s veľmi solídnou priemyselnou bázou, sa otvárajú zaujímavé rozvojové možnosti.
Štrukturálne fondy, ako upozornil štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR Zsolt Lukáč, bude možné čerpať až po 1. máji 2004, keď sa staneme riadnym členom únie. Realizácia vybraných projektov sa však môže začať už od 1. januára 2004. V tejto fáze sú potrebné vlastné alebo úverové prostriedky, na ktoré po 1. máji nadviaže čerpanie zo štrukturálnych fondov. Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Juraja Majtána, v prípade, ak základ financovania projektu prichádza z prostriedkov EÚ, majú banky väčší záujem poskytnúť úver aj malým a stredným podnikateľom.
Snahou Trenčianskej regionálnej komory SOPK je, aby podnikatelia spoznali hlavné zásady potrebné pre kvalitný projekt a aby v konečnom dôsledku boli aj úspešní. Želanie pripraviť podnikateľom v regióne čo najrozsiahlejšie informácie a služby by, podľa slov riaditeľa komory Stanislava Foltína, radi realizovali aj sami v rámci poradenského centra, špeciálne orientovaného na štrukturálne fondy, o zriadenie ktorého sa uchádzajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:10