StoryEditor

Sprísnenie podmienok podnikania s biocídmi

12.11.2002, 23:00

Firmy budú môcť uviesť na trh biocídny výrobok a účinnú látku len za presne stanovených podmienok a na základe rozhodnutia Centra pre chemické látky a prípravky (CCHLP). Colné orgány nebudú môcť prepustiť výrobok do colného režimu bez súhlasu centra alebo písomného vyhlásenia dovozcu, že biocídny výrobok je určený výhradne pre potreby výskumu a vývoja, resp. na testovacie účely. V prípade, že podnikateľ uvedie na trh biocídny výrobok bez povolenia, Slovenská obchodná inšpekcia mu bude môcť uložiť pokutu až do výšky 2,5 mil. Sk. Tieto pravidlá obsahuje návrh zákona o podmienkach uvádzania biocídnych výrobkov na trh, ktorý Ministerstvo hospodárstva SR po medzirezortnom pripomienkovom konaní postúpilo do Legislatívnej rady vlády SR. Očakáva sa, že zákon nadobudne účinnosť 1. marca 2003. HN o tom informoval zástupca riaditeľa CCHLP Viktor Prachár.

OBMEDZENIE RIZIKA

Podmienky uvádzania biocídnych výrobkov a účinných látok na trh nemajú v súčasnej dobe v SR samostatnú právnu úpravu. Navyše, existujúci stav nie je ani v súlade s právom Európskej únie v tejto oblasti. "Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zabezpečiť, aby uvádzané biocídne výrobky mali maximálnu účinnosť pri súčasnom minimalizovaní rizika pre ľudí, zvieratá a životné prostredie," uviedol V. Prachár. Biocídy predstavujú pomerne širokú triedu výrobkov, ktoré sú určené na ničenie, odpudzovanie, zneškodňovanie alebo inú reguláciu škodlivých organizmov. Slúžia tiež na dezinfekciu lekárskych nástrojov, zdravotníckych či verejných zariadení, reguláciu stavu hlodavcov, odstraňovanie plesní alebo odpudzovanie dotieravého hmyzu v domácnosti. Žiadaný biocídny účinok zabezpečuje jedna alebo viacero účinných chemických alebo biologických látok.

KLAMLIVÁ REKLAMA

Podľa uvedeného návrhu zákona podnikatelia budú musieť zabezpečiť, aby propagácia a reklama obsahovala informáciu o bezpečnom používaní biocídnych výrobkov. Propagačné a reklamné materiály nebudú môcť obsahovať slová, ako napríklad "biocídny výrobok s nízkym rizikom", "netoxický", "neškodný", či "neškodný pre životné prostredie", a zároveň nebudú môcť o biocídnom výrobku informovať spôsobom, ktorý je klamlivý. Návrh v prechodných ustanoveniach zakotvuje, že podnikatelia, ktorí už uviedli biocídny výrobok na trh a chcú v tom pokračovať aj po nadobudnutí účinnosti novej legislatívnej normy, budú musieť centru do 30. septembra 2003 oznámiť zákonom stanovené údaje o sebe a svojom výrobku, na základe ktorých CCHLP určí podmienky ďalšieho používania biocídneho výrobku, alebo zakáže jeho uvedenie na trh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:59