StoryEditor

Obchodovanie na burze sa konečne začalo

01.04.2004, 00:00
Včera sa po niekoľkých dňoch znovu začalo obchodovanie na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB). "Uzatvorené boli priame obchody, zatiaľ žiadny anonymný," povedala hovorkyňa burzy Monika Zabadalová. Toto riešenie je však iba dočasné. Minulý piatok sa na ňom dohodli všetky zainteresované strany.

Teda Úrad pre finančný trh (ÚFT), Ministerstvo financií SR, Národná banka Slovenska, Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR, BCPB a Asociácia bánk. Podľa spoločného vyhlásenia, technické a právne riešenie systému centrálneho depozitára je zabezpečené s využitím technických prvkov starého modelu obchodovania. Tento spôsob sa bude využívať, pokiaľ banky nezískajú ďalším testovaním dôveru v pôvodne navrhovaný systém. Podľa hovorkyne CDCP Želmíry Habánovej pre bežného klienta sa nič nemení. "Akcionár si aj tak musí u člena Centrálneho depozitára otvoriť účet, a potom môže obchodovať," komentuje posledný vývoj na trhu.
K situácii vydal včera svoje stanovisko aj ÚFT. Niektorí kritici prechodu na nový systém argumentovali tým, že bývalé Stredisko cenných papierov, ktoré sa transformovalo na CDCP, nemalo dôveryhodný systém technického zabezpečenia svojich činností. A tým nespĺňalo podmienky. Úrad sa bráni tým, že relevantná vyhláška Ministerstva financií SR neobsahuje žiadnu nevyhnutnú podmienku v podobe akokoľvek prevereného a plne funkčného softvérového zabezpečenia činnosti. Banky argumentujú tým, že zákon bol síce dodržaný, ale systém obchodovania mal veľké nedostatky. ÚFT tiež odmieta názor, že mal CDCP odňať licenciu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:59