StoryEditor

Krátko zo zahraničia

09.07.2002, 00:00

Americký generál John Sylvester, vrchný veliteľ medzinárodných mierových síl v Bosne SFOR, sa mal pravdepodobne stať obeťou atentátu. Hovorca SFOR Scott Lundy vyjadril včera toto podozrenie po tom, ako v sobotu v blízkosti mesta Mostar zadržali muža s automatickou puškou. Podľa Lundyho bol v tom čase generál na návšteve medzi Chorvátov a Moslimov rozdeleného mesta. Podozrivého 31-ročného muža zadržala miestna polície pri dopravnej kontrole. Zbraň ležala na zadnom sedadle automobilu. (TASR)

Izraelský minister zahraničných vecí Šimon Peres by sa mal "v najbližších 24 hodinách" stretnúť s novými palestínskymi ministrami vnútra a financií, Abdulom Razakom al-Jahjá a Salámom Fajadom, naznačili včera vysokí palestínski predstavitelia. Pôjde o prvé stretnutie Peresa s členmi novej palestínskej vlády, ktorá sa ujala funkcie 9. júna. Podľa informátorov, ktorí si neželali byť menovaní, by sa stretnutie malo uskutočniť v Izraeli, pravdepodobne v Jeruzaleme. (TASR)

V Nemecku sa v prvom polroku 2002 značne znížil počet žiadateľov o azyl v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Počet azylantov klesol o 11,2 percenta na 36 226 osôb, informovalo spolkové ministerstvo vnútra v Berlíne. Najviac žiadateľov o azyl pochádzalo z Iraku a Turecka. Na druhom mieste sú prisťahovalci z Juhoslávie, Ruska a Afganistanu. Nemecké úrady za prvých šesť mesiacov tohto roku preskúmali 72 496 žiadostí, aj z predchádzajúcich rokov, a štatút azylanta priznali len 1 491 osobám. To predstavuje 2,1 percenta. (TASR)

Niekdajší nemecký prezident Richard von Weizsäcker pozdvihol včera v Berlíne, kde pokračovalo zasadanie Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, varovný hlas v súvislosti s možným zmäkčovaním štatútu Medzinárodného trestného súdu. Bývalý najvyšší predstaviteľ Nemeckej spolkovej republiky poukázal na tomto fóre na význam OBSE pre presadzovanie mieru a slobody na starom kontinente. Súčasne konštatoval, že právo na privilégiá nesmie jestvovať, aj keď bez toho, aby spomenul USA, vyjadril isté porozumenie pre obavy veľkých štátov. Tie však -- ako podčiarkol -- nesmú ísť na úkor inštitúcie. (TASR)

Turecká krajne pravicová vládna Strana národnej akcie (MHP) včera vyhlásila, že pripravuje legislatívne procedúry na septembrové zvolanie parlamentu. Parlament by mal na tomto mimoriadnom zasadaní schváliť vypísanie volieb, ktoré by sa podľa lídra MHP Devleta Bahceliho mali konať v novembri. Bahceli by takýmto spôsobom chcel ukončiť špekulácie o tom, že oslabenie vlády podmienené chabým zdravím tureckého premiéra Bülenta Ecevita by malo negatívny vplyv na poskytnutie finančného ozdravovacieho programu podporovaného Medzinárodným menovým fondom. Vôbec po prvý raz koaličný partner verejne vyzval na uskutočnenie volieb ešte pred ich plánovaným termínom v roku 2004. (TASR)

Motor ultraľahkého lietadla, v ktorom v sobotu zahynula v Maďarsku dvojčlenná posádka zo Slovenska, pravdepodobne pred pádom prestal fungovať. Vyplýva to z najnovších informácií vyšetrovateľov, ktorí našli pri obhorenom vraku lietadla nepoškodenú vrtuľu. Lietadlo havarovalo pri maďarskom meste Nagykanizsa na juhozápade krajiny. Podľa vyšetrujúcich technikov v čase pádu stroja na zem jeho motor nepracoval, inak by sa vrtuľa rozbila na kusy. Dôvod nefungujúcej pohonnej jednotky zatiaľ nie je známy. Či sa motor pokazil alebo plyn ubral pilot, skúmajú leteckí odborníci. (TASR)

Tisícky ľudí sa včera v ruskom meste Ufa na Južnom Urale rozlúčili s prvými 33 obeťami minulotýždňovej tragickej leteckej zrážky nad nemeckým Bodamským jazerom a zúčastnili sa na ich pohrebe. Pred smútočným aktom sa v centre mesta uskutočnila zádušná ekumenická bohoslužba, celebrovaná islamským a pravoslávnym duchovným. Ráno v Ufe pristálo transportné lietadlo typu Iľjušin, ktoré z nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko priviezlo prvých 22 identifikovaných mŕtvych tiel cestujúcich, väčšinou detí, a 11 členov posádky. Autobusy potom previezli cínové rakvy do centra mesta. Aj zvyšné telá 69 cestujúcich a členov posádky ruského lietadla typu TU-154 pochovajú na cintoríne v južnej časti mesta. Hroby obetí sa budú nachádzať vedľa seba. Na takomto postupe sa zhodli všetci pozostalí obetí. Zvyšné telá, ktoré sa nachádzajú v Nemecku, by mali identifikovať do konca týždňa. Pamiatke obetí sa poklonil aj ruský prezident Vladimir Putin. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:44