StoryEditor

Nákup gripenov vzbudzuje v NATO pochybnosti

19.12.2001, 23:00

Skúsení vojenskí odborníci, nezávislí od českej misie v NATO, ubezpečili v sídle aliancie HN, že naďalej nepovažujú nákup nadzvukových lietadiel pre letectvo Českej republiky za účelnú investíciu z hľadiska plnenia spojeneckých záväzkov, ktoré Praha prevzala. Úlohy sú stanovené aj v záveroch summitu aliancie vo Washingtone. Na otázku, či silne rezervovaný postoj na nákup gripenov možno pripisovať, povedzme, len 60 percentám expertov, odpovedal jeden z nich HN: "v žiadnom prípade, odhadoval by som to tak na 90 percent mojich kolegov". Samozrejme, všetci v Bruseli rešpektujú suverénne právo každej členskej krajiny NATO samostatne rozhodovať o nákupe výzbroje pre vlastné ozbrojené sily. "To nám však nebráni myslieť vlastnou hlavou," podotkol jeden zo zdrojov HN. Práve pri obmedzených zdrojoch krajiny sa podľa neho musí utrácať múdro, ale "toto sa ako múdry počin nejaví". Pri solídnej výzbroji lietadiel a s dobrým pilotom zaistí bežnú ochranu zvrchovanosti -- vrátane odvrátenia občas citovaného ohrozenia jadrových elektrární izolovaným teroristickým útokom zo vzduchu -- dokonca aj podzvuková L-159. Podarí sa to však aj ktorémukoľvek supersoniku.
Právo českej vlády kupovať za verejné prostriedky čokoľvek pre vlastnú armádu nespochybňuje nikto v aliancii aj z inej príčiny. Pri zavedení podobného princípu by niekoho mohla napadnúť absurdná myšlienka, diktovať z Bruselu napríklad Spojeným štátom, či smú alebo nesmú utratiť nie sto miliárd korún, ale stovky miliárd dolárov. "Ešte podstatnejší rozdiel spočíva v tom, že Američania nemajú problémy s plnením záväzkov voči aliancii, ale ČR v reforme armády dramaticky pokuľháva," uviedol expert. Platí to údajne aj pre Poľsko a Maďarsko.
Debata o zmenenej situácii po 11. septembri je v tomto kontexte podľa citovaných zdrojov zavádzajúca. "Veď aj samotné USA mali technicky možnosť zostreliť unesené civilné lietadlá a tiež by im k tomu stačili aj podzvukové vojenské stroje. Jadro nešťastia však spočívalo v prevencii. Najviac zlyhali spravodajské služby," zamyslel sa nahlas jeden z expertov. Z toho vyvodil, že na ochranu vzdušného priestoru ČR -- proti novým výzvam zo strany teroristov -- má monitorovanie a včasné varovanie kľúčový význam. A nie je zadarmo.
V štruktúre vojenských výdavkov Česka, bez tohto aby sa NATO do ich určovania miešalo, musí mať z hľadiska aliancie prednosť "bazálne vybavenie mobilných či špecializovaných jednotiek, komunikačné prostriedky a "softvér" v hlavách ľudí vrátane dokonalej znalosti angličtiny". Z diskusií v Prahe o modernizácii letectva získala časť odborníkov v NATO pocit, že "za daných okolností bude pre ČR nákup nových supersonikov jednoducho luxus." Nespochybňujú, že nové lietadlá sú technicky lepšie než sovietske stroje, lenže na opakované otázky na Prahu, ako bude nákup gripenov zapadať do celkového obrazu vojenskej súčinnosti ČR s NATO, "dostávame neuspokojivé odpovede".
Špecialisti aliancie vnímajú s iróniou vyjadrenia niektorých českých poslancov, že len vďaka supersonikom si zachová ČR v obrane vzdušného priestoru status suverénneho štátu. "Dobre vedia, že už i tak je ČR súčasťou integrovanej protivzdušnej obrany NATO. Existuje jasná predstava, čo robiť pri náhlom ohrození. V ČR sa modernizuje aj letisko, aby sa do oblasti dali okrem iného presunúť potrebné kapacity letectva členských krajín aliancie na plnenie spoločných úloh," povedal zdroj. Dodal, že vzdušný priestor ČR nie je dosť rozsiahly na efektívne operácie supersonikov v národnej réžii.
S tým, že "je to možno len humbug kvôli voličom, aký sme poznali aj v iných členských krajinách aliancie". Znalci by nestavili ani cent na to, že sa podarí nákupom gripenov L-159 predať. Pred očami sa im črtá najčernejší scenár: Na konci prezbrojovania českého vojenského letectva "bude mať ČR za desiatky miliárd L-159 bez poriadnej výzbroje a vedľa nich budú stáť bezzubé gripeny, pretože sa nezvýšia peniaze na vybavenie oboch typov lietadiel kvalitnými zbraňami". Záver: "Keď dokážete do roku 2008 splniť záväzky voči aliancii okrem oblasti letectva, bude nám ľahostajné za čo utratíte prebytočné peniaze pre potreby armády." Pochybnosti vo vnútri NATO, že sa tento scenár splní, sa podľa zistenia HN nedarí rozptýliť.
(Viac na s. 9)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:59