StoryEditor

Gazprom plánuje prehodnotenie svojich aktív

20.07.2004, 00:00
Ruský plynárenský monopol Gazprom plánuje na budúci rok rozsiahle prehodnotenie svojich aktív, čo povedie k poklesu ziskov, ako aj hodnoty dividend.

Ruský plynárenský monopol Gazprom plánuje na budúci rok rozsiahle prehodnotenie svojich aktív, čo povedie k poklesu ziskov, ako aj hodnoty dividend. Uviedol ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na nemenovaný zdroj zo spoločnosti. Podľa neho vedenie Gazpromu plánuje na najbližšom zasadnutí v piatok požiadať štátom kontrolovanú správnu radu o povolenie na zvýšenie hodnoty svojich aktív v roku 2005. To by znamenalo zvýšenie ročných amortizačných nákladov podľa ruských výpočtových štandardov o 71 miliárd rubľov (2,44 mld. USD) a umožnilo spoločnosti uvoľniť viac financií na modernizáciu plynovodov a závodov. Firma na informácie denníka nereagovala.
Zároveň, ako uviedol britský denník The Financial Times, spoločnosť plánuje uviesť na medzinárodné trhy svoju prvú obligáciu ohodnotenú investičným stupňom. O objeme a podmienkach rozhodne firma ešte tento týždeň. Podľa analytikov by malo ísť o obligáciu v hodnote jednej miliardy dolárov so splatnosťou 15 rokov. Investičný stupeň získal Gazprom pre svoju obligáciu od ratingových agentúr Fitch Ratings a Standard & Poor's. Tie udelili predbežný rating na úrovni BBB- firme Gazprom International, ktorú Gazprom vytvoril na realizáciu kontraktov s holandskou spoločnosťou Nederlandse Gasunie a talianskou ENI. Príjmy z kontraktov získa Gazprom International, ktorý za to poskytne Gazpromu úver vo výške jednej miliardy dolárov. Úspešné emitovanie obligácie by znamenalo prielom pre ruských emitentov na svetových trhoch. Investičný stupeň dáva šancu na zvýšenie počtu zahraničných investorov, ktorí budú mať záujem o obligáciu. Nevýhodou pre Gazprom však môže byť, že emisia prichádza v čase, keď zahraniční investori nervózne čakajú na ďalší vývoj v kauze Jukos, ruskej ropnej spoločnosti, ktorej hrozí v dôsledku konfliktu s ministerstvom financií bankrot. Samotný Gazprom však podľa Financial Times má za sebou úspešný rok. Za minulý rok dosiahol rekordný zisk 159 mld. rubľov (5,5 mld. USD), aj keď analytici očakávali ešte lepšie výsledky. Mnohých sklamal fakt, že firma nepoužila peniaze na zníženie vysokého dlhu. Ten podľa ruského denníka The Moscow Times dosahuje 16 miliárd USD, čo je najvyššia úroveň dlhu spomedzi všetkých ruských firiem.
Krok Jukosu však nebude pozitívom pre jeho investorov a akcionárov. Ako uviedol maklérsky dom Aton, revalvácia aktív povedie k zvýšeniu prevádzkových nákladov v dôsledku vyšších daní z nehnuteľnosti, ktoré Gazprom bude musieť zaplatiť, čo zasa zníži čistý zisk spoločnosti v prípade vypočítavania podľa ruských výpočtových štandardov. "To umožní firme znížiť dividendy, čo je zvlášť negatívne pre investorov," tvrdí sa v správe Atonu. Aj podľa maklérskej firmy UFG revalvácia zníži čistý zisk firmy v roku 2005, a to približne na 70 mld. rubľov, pričom analytici očakávali v budúcom roku zisk aspoň 134 mld. rubľov. Revalvácia síce nezasiahne výsledky firmy podľa medzinárodných výpočtových štandardov, no dividendy sa vypočítavajú podľa ruských štandardov. Za rok 2003 vyplatila firma dividendy vo výške 0,69 rubľa za akciu, za rok predtým to bolo 0,4 rubľa za akciu.
Podľa Vedomostí je najpravdepodobnejším vysvetlením plánov Gazpromu jeho úsilie dosiahnuť čo najrýchlejší rast domácich cien plynu. Nižší zisk môže v rokovaniach s vládou ideálne využívať ako argument. Ďalším je snaha, aby jeho výsledky vyzerali lepšie, keďže dlh je príliš vysoký. Podľa Atonu Gazprom naďalej ostáva "čiernou dierou" bez ohľadu na to, aké príjmy dosiahne ročne. Či sú vyššie alebo nižšie, nikdy to nepocítia akcionári ani sa nepoužijú na zníženie dlhu. Väčšinou sa rozplynú ako vyššie prevádzkové náklady a investičné výdavky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:01