StoryEditor

Prievan v španielskej vláde

15.07.2002, 00:00
Iba pár dní po skončení predsedníctva v Európskej únii zažilo Španielsko minulý týždeň rozsiahle zmeny vo vládnom kabinete. Zatiaľ čo premiér José María Aznar pol roka venoval všetky svoje sily najmä európskej pätnástke, dostal sa pod silný tlak odborov a opozície, ktoré mu vyčítali, že domáce problémy nechal bokom. Poslednou kvapkou bol generálny štrajk odborov 20. júna.

Aznar sa teda rozhodol urobiť rozsiahle personálne výmeny vo svojom pravicovom kabinete - šesť ministrov odišlo z vlády úplne, traja ďalší si vymenili posty a päť nových ľudí pribudlo. Ide o najväčšie zmeny vo vláde od roku 1996, keď premiér Aznar začal svoje prvé funkčné obdobie.
Josep Piqué opustil kreslo ministra zahraničných vecí, aby odteraz šéfoval rezortu vedy a výskumu. Na "pokojnejšom" mieste sa bude môcť pripravovať na budúcoročné regionálne voľby v rodnom Katalánsku, kde bude kandidátom vládnej ľudovej strany (PP). Španielskej diplomacii tak od minulého týždňa šéfuje Ana de Palaciová, ktorá je známa ako expertka pre európske otázky.
Minister práce Juan Carlos Aparicio, ktorý bol tŕňom v oku odborárov, bol nahradený Eduardom Zaplanom. Odborári však vyhlásili, že kozmetická zmena nestačí a naďalej žiadajú stiahnutie kontroverznej reformy podpory v nezamestnanosti, ktorá bola príčinou generálneho štrajku.
Na ministerstve vnútra sa tiež uskutočnili výmeny. Mariana Rajoyho nahradil Angel Acebes, ktorý je považovaný za Aznarovho následníka. Terajší premiér totiž nemieni kandidovať po tretíkrát. Rajoy zostáva vicepremiérom a hovorcom kabinetu. Acebesovou hlavnou úlohou bude riešenie baskického problému. "Aznar dosadil silných politikov do kľúčových ministerstiev, aby dal impulz na poslednú etapu svojho mandátu," citoval denník El Pais vládny zdroj. Na budúci rok sa v Španielsku uskutočnia dôležité regionálne voľby a v roku 2004 voľby do parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:53