StoryEditor

Útoky sa nepripravovali v Nemecku

27.10.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Príprava teroristických útokov z 11. septembra 2001 sa nezačala v severonemeckom Hamburgu v roku 1999, ale už o tri roky skôr v Afganistane. Ak sa potvrdia tieto informácie, ktoré podľa najnovšieho vydania spravodajského magazínu Der Spiegel obsahujú aj protokoly z amerických výsluchov dvoch v Pakistane zadržaných plánovačov operácie Svätý utorok -- Chálida Šajcha Muhammada a hamburského študenta Ramzího bin al-Šíbha, môže to viesť k zásadnému zvratu v prístupe nemeckej justície k Severoafričanom obžalovaným a sčasti už odsúdeným za účasť na príprave a podpore spomínanej akcie.
Líder Al-Kajdy Usáma bin Ládin, ktorého sa napriek intenzívnemu pátraniu doteraz nepodarilo zadržať, podľa nemeckého magazínu navrhol ešte v roku 1996 únos dopravných lietadiel a ich využitie ako letiacich bômb na zničenie vybraných cieľov. Z obsahu spomínaných protokolov údajne vyplýva, že práve v súčasnosti najhľadanejší muž sveta neskôr osobne rozhodol o výbere pilotov, ako aj lietadiel, ktoré mali byť unesené.
Prečo použiť sekeru, keď môžeš nasadiť buldozér, mal vtedy formulovať Usáma bin Ládin, ktorý zároveň zmietol zo stola návrh, aby sa prenajalo malé dopravné lietadlo, ktoré by s trhavinou na palube namierilo do centrály CIA. Bin Ládin koketoval s myšlienkou na podstatne rozsiahlejšiu operáciu, avšak projekt s piatimi súčasne unesenými lietadlami na východnom i západnom pobreží USA zavrhol ako ťažko realizovateľný. Uspokojil sa však s plánom na únos štyroch lietadiel a útoky na spomínané ciele, čo bol prakticky rozsudok smrti pre viac ako 3 000 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:14