StoryEditor

Amaterizmus odborárskych bossov

05.09.2003, 00:00
Ak odborári vnímajú, že životná úroveň je u nás, okrem Bratislavy, veľmi nízka, vnímajú to správne. Ak túžia ľuďom pomôcť, tiež je to správne. Svoju energiu by však skôr mali zamerať na to, aby sa dostali do stredných a malých firiem a do služieb, kde je ich pozícia veľmi slabá, napriek tomu, že tam pracuje väčšina ľudí.

Odborári tento týždeň rozbehli pred budovou vlády sériu protestov, ktoré by mali vyvrcholiť 26. septembra hodinovým celoslovenským výstražným štrajkom. Dôvod? Vláda nechce seriózne rokovať o ich požiadavkách. O čo vlastne odborárom ide, k čomu sa chcú dopracovať? Okrem iného žiadajú vládu, aby zvýšila minimálnu mzdu v tomto roku na 6 760 korún a v budúcom dokonca až na 8 100 korún. Bez ohľadu na možno "bezohľadný" prístup exekutívy k rokovaniam je táto požiadavka populistická a amatérska. Populistická preto, že minimálna mzda je iba fiktívny ukazovateľ o tom, ako to s hospodárstvom a so životnou úrovňou vyzerá. Ak by vláda zdvihla minimálnu mzdu na spomínaných 8 100 korún, nejeden podnikateľ, ktorý svojim zamestnancom dáva sedemtisíc mesačne, si môže povedať, že tretinu z nich prepustí a ostatným dá štátom požadovanú minimálnu mzdu. Prepustení, za ktorých odborári štrajkovali, by im asi neboli vďační. Radikálne zvýšenie minimálnej mzdy môže viesť k nárastu nezamestnanosti a ľuďom skôr uškodiť ako pomôcť.
Amaterizmus odborárskych bosov spočíva v tom, že si zrejme neuvedomujú, komu majú požiadavku na vyššie mzdy adresovať. Odbory určite vedia, že na Slovensku je väčšina podnikov v súkromných rukách. Nemáme už centrálne plánovanú ekonomiku, ale trhové hospodárstvo, hoci možno s nádychom raného kapitalizmu, no je to vývoj, ktorý sa, žiaľ, asi nedá preskočiť. O výške miezd by teda mali odbory rokovať predovšetkým s podnikateľmi, a nie s vládou.
Ak odborári vnímajú, že životná úroveň je u nás, okrem Bratislavy, veľmi nízka, vnímajú to správne. Ak túžia ľuďom pomôcť, tiež je to správne. Svoju energiu by však skôr mali zamerať na to, aby sa dostali do stredných a malých firiem a do služieb, kde je ich pozícia veľmi slabá, napriek tomu, že tam pracuje väčšina ľudí. Na podnikovej úrovni môžu totiž odbory urobiť oveľa viac ako na vrcholných rokovaniach tripartity.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:46